Luister naar je lichaam om vol-uit te léven

Schoonheid vanbinnen en vanbuiten

Al jaren vermoede ik dat meridianen soms een invloed hebben op mijn acne. Ik was er niet zeker van, maar nu heb ik onomstotelijk bewijs – voor mezelf dan toch. Omdat het hiervoor alleen nog maar een vaag vermoeden was, had ik dit ook niet opgenomen in het hoofdstuk ‘Oorzaken‘ van mijn e-boek ‘Leven met acne‘. [Update 2021 Dat heb ik ondertussen al gedaan, met – uiteraard zoals bij de andere ervaringen en informatie in het boek – wetenschappelijke artikelen (indien mogelijk) en/of ervaringen van anderen die ik kan vinden. Maar ondertussen heb ik ‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’ in een apart boek gegoten: Leven zonder acne en deze is niet meer gratis te downloaden (wel de preview, zie verder om te downloaden). Leven met acne is en blijft gratis maar bevat dan alleen nog maar de persoonlijke stukken en niet de hoofdstukken die je helpen om je acne te begrijpen en aan te pakken op holistische manier.] In deze blogpost ga ik proberen zo kort en duidelijk mogelijk vertellen wat mijn ervaring met meridianen ivm acne is.

Wat zijn meridianen?

Natuurlijk is niet iedereen bekend met ‘meridianen’, dus beschrijf ik kort even wat deze nu precies zijn. We hebben allemaal energie (anders was je dood!), deze energie loopt via bepaalde banen door je lichaam heen, verbonden met organen, weefsels, spieren, drukpunten (acupunctuurpunten) etc.

Meridianen zijn zoals rivieren of stromen

Rivier

Je kan deze banen beschouwen als de rivieren in het land. Eerst stroomde het gewoon overal, maar het nam telkens de weg van de minste weerstand. Na verloop van tijd ontstaat er een klein paadje waarlangs het water gemakkelijker stroomt en waar ander water van rondom bij komt. Op den duur wordt het paadje breder, dieper en wordt een beekje, dan een rivier en tot slot een stroom.

Meridianen zijn onzichtbaar maar wel aanwezig

De energie van ons lichaam heeft zich op dezelfde manier gedragen en heeft ‘stromen’ in ons lichaam ‘gegraven’. Die stromen zijn de meridianen, ze zijn onzichtbaar, maar vanuit de duizenden jaren kennis van de Oosterse geneeskunde zijn deze stromen wel in beeld gebracht. Zo hebben we 12 hoofdmeridianen + 2 vessels.

Energieën in meridianen

De energie in elke meridiaan loopt in een bepaalde richting, afhankelijk van de meridiaan zelf (van boven naar onder of van onder naar boven). Elke meridiaan voorziet specifieke organen, spieren etc. van energie, tenzij er te weinig of teveel energie door stroomt. Het kan ook zijn dat een meridiaan geblokkeerd is of deels ‘verstopt’. Als de energie niet goed stroomt, kan dit velerlei klachten geven: slecht werkende organen, misselijkheid, druk, moeheid, ziektes, …

"101116-Meridians" by Rogier Noort is licensed under CC BY-NC-SA 2.0. Niet aangepaste foto

Voor nu laat ik het hierbij, want in de toekomst wil ik daar graag een hele pagina aan wijden, waarschijnlijk wel op mijn praktijkwebsite ipv op deze blog aangezien die website volledig gewijd zal zijn aan chakra’s, aura, meridianen, lymfebanen, … De praktijkwebsite is nog niet online, maar dat zal normaal gezien niet lang meer duren.

Link meridianen en acne

Zoals je al wel weet, had ik vroeger heel erge acne, wat nu gelukkig enorm verbeterd is. Je kan er alles over lezen in mijn e-boek ‘Leven zonder acne’. Je kan via de knop hieronder een gratis preview ervan downloaden.

In die 17 jaar (sinds mijn +/- 11e, ben er op het moment van de update van dit bericht al 29,5 en had eind 2019 eindelijk een acnevrije huid dankzij enkel nieuwe experimenten) heb ik heel wat ervaren op dat vlak. Zoals we dat tegenwoordig zo mooi kunnen zeggen, ben ik ‘ervaringsdeskundige’. Ik weet wat ik zeg, ik weet waar ik het over heb, maar weet wel dat ieder lichaam anders is.

Energy Medecine

Begin 2019 ben ik opnieuw begonnen met Energy Medecine. Dit heeft heel veel raakvlakken met de aura- en chakratherapie die ik nog aan het leren ben (bijna afgestudeerd!). In beide opleidingen worden meridianen besproken en leer ik om ze te stimuleren, te voeden, te deblokkeren, …

Oefeningen in dagelijks leven integreren

Deze keer pak ik de praktische kant van EM echter trager en zachter aan dan vorig jaar, omdat ik nu weet dat mijn systeem al zo gevoelig is en overladen. De online cursus van EM is begin juni opnieuw gestart en ik doe terug mee met iedereen (motiveert enorm!) van 0. Ik volg de lessen elke week op, maar de oefeningen integreer ik nu heel traag en gestaag in mijn dagelijkse leven, zodat mijn lichaam de tijd heeft om zich aan te passen aan de veranderingen.

Dagelijks ‘ritueel’

Begin 2018 leerde ik bij een andere cursus al mijn energetische kringloop te sluiten, te aarden en mezelf te beschermen. Het is mijn dagelijkse routine geworden, omdat mijn leven compleet is veranderd sinds ik dit begon te doen en ook omdat ik als hypersensitief persoon hier gewoon nood aan heb.  Op dit moment voeg ik aan deze dagelijkse ‘rituelen’ 3 kleine oefeningen toe die er perfect inpassen.

  1. De alternatieve vorm van de Wayne Cook positie (staand met benen en armen gekruist + in- en uitademen) is zo goed als die van je energetische kringloop sluiten, behalve dat je daarvoor ook je tongpuntje op je gehemelte moet brengen.
  2. Om te aarden is de 1e ‘thumb’ van de Daily Energy Routine (op je jukbeenderen) een mooie toevoeging, dus terwijl ik wortels vanuit mijn voeten visualiseer, klop ik er met mijn vingertoppen op. Ik voel me dan onmiddellijk zwaar worden.
  3. Volgens de 5 elementen quiz van Eden Energy Medecine ben ik ‘Aarde’ en hebben dit soort types moeite met hun aura sterk te houden (dat was vorig jaar al duidelijk bij mij). De ‘vlinder’ oefening helpt om je aura weer groot en sterk te maken. Dit pas ik toe bij de oefening voor bescherming, waarbij ik al inbeeldde dat mijn aura max op armlengte van mij vandaan is (het aura van hoogsensitieve mensen blijkt meestal te ver naar buiten uit te dijen). De rest van de beschermingsoefening doe ik erna verder.

Rijen van puisten

Dankzij n°2 kon ik vaststellen dat mijn meridianen wel degelijk invloed hebben op mijn acne. Hoe dat kan? Ik had namelijk 2 hele rijen puisten op exact dezelfde baan als de meridiaan die werd getriggerd (maagmeridiaan) door het kloppen op mijn jukbeenderen.

Rij puisten door uitknijpen/krabben of tegelijk ontstaan?

Het gebeurt wel eens dat je heel wat puisten mooi naast elkaar hebt staan. Vraag je dan eens af of het komt doordat je een eerste puist hebt uitgeknepen, of dat ze tegelijk zijn ontstaan. Als je een puist hebt uitgeknepen, kan het zijn dat een deel van de pus onderhuids uit de talgklier is gebarsten, in je bloedbaan is terecht gekomen en zo een volgende talgklier of haarzakje heeft ‘besmet’ (let wel: acne is niet besmettelijk!).

Rij puisten tegelijk ontstaan? Bekijk eens meridiaanbanen!

Als de puistenrij spontaan is ontstaan, tegelijkertijd, kijk dan eens naar een afbeelding van de meridianen die zich op je gezicht (of eender waar de rij staat) lopen. Kan je een bepaalde energiebaan herkennen? Zoek dan eens informatie op over die specifieke baan. Wat doet die? Waarvoor staat die? Welke organen, spieren, weefsels, emoties, … zijn daar aan gelinkt?

Mijn eigen puistenrijen

Dat heb ik ook gedaan, want toen ik net begon met het kloppen op mijn jukbeenderen om beter te kunnen aarden, kreeg ik plots aan mijn hoofd, naast mijn haarlijn (niet erop) een hele mooie rij puisten, tegelijkertijd. Enkele dagen later van het zelfde, deze keer wel net onder mijn kaaklijn, aan dezelfde kant van mijn gezicht. Ik vond dat zo frappant dat ik er foto’s van heb gemaakt (weliswaar uitgeknepen of aan gekrabd – danku OCD). De foto’s zijn enkele dagen later gemaakt, toen de puisten al weer begonnen te genezen. Het is dus niet meer zo rood en in het oog springend, maar je kan het nog steeds zien.

Even terzijde: zoals je al kan opmerken op de foto’s, heb ik nauwelijks nog acne. Alleen nog maar hier en daar wat puistjes en op mijn wangen nog wat mini bultjes. Dat was ooit helemaal anders, zoals jullie kunnen lezen in het hoofdstuk ‘Historie‘ van mijn gratis e-boek. Hoe ik heb geleerd om mijn acne onder controle te houden, lees je in de hoofdstukken ‘Oorzaken‘ en ‘Hoe raak je van acne af?

Rij puisten door meridiaan triggeren

Opeens daagde het mij dat de oorzaak van de plotselinge opstoot van een 2 hele rijen puisten mogelijks een of meerdere meridianen konden zijn, zoals ik vroeger al wel eens vermoedde. Ik zocht een afbeelding op van meridianen die ‘op’ het hoofd lopen en daar kwam uit dat ze heel duidelijk langs de maagmeridiaan liepen. Heel straf, maar wel verhelderend.

Navraag bij specialiste

Even later in de aura- en chakratherapiecursus heb ik de docente om verduidelijking gevraagd (of dat wel überhaupt kon!). Het antwoord was simpel: door de meridiaan te stimuleren, komen er afvalstoffen los en deze moeten ergens worden afgevoerd. Onze huid is een orgaan dat ook veel afvalstoffen afvoert (kijk maar naar zweet en acne in het algemeen), dus is het heel goed mogelijk dat de afvalstoffen van die meridiaan via mijn huid naar buiten zijn gekomen en puisten hebben veroorzaakt.

Rij puisten tegelijk ontstaan? Doe onderzoek en heel jezelf!

Dus, de volgende keer dat je een hele rij puisten hebt staan, die tegelijkertijd zijn ontstaan, is het heel erg interessant om eens onderzoek te doen naar de meridianen. Welke meridiaan loopt op (of ongeveer langs) die rij op je lichaam? Zoek bijkomende informatie op over die meridiaan en je komt enorm veel over je lichaam te weten. Het kan je alleen maar helpen om je acne te verbeteren tot zelfs weg te krijgen!

Of heel je lichaam en zo ook je acne

[Update eind 2020 en midden 2021] Ondertussen staat mijn e-boek Leven zonder acne te koop, waarin ik alle mogelijke oorzaken van acne uit de doeken doe zodat jij kan onderzoeken welke bij joú een rol spelen en hoe groot die rol dan is. Leer je lichaam kennen, ondersteun het op een holistische manier en je zult merken dat ook je huid gaaf wordt.

Voor het 2e jaar op rij vier ik de eindejaarsfeesten zonder make-up omdat ik geen acne meer heb. Ik heb dus al meer dan een jaar mijn acne onder controle. Als ik dat kan, kan jij dat ook als je al mijn kennis ook in bezit hebt en toepast. Eind april 2021 gaf ik een update aan het e-boek, welke de personen die het ervoor reeds kochten gratis toegestuurd kregen. [Einde update eind 2020 en midden 2021]

Om het boek te kopen, klik je op de volgende knop.

Wil je graag eerst meer info over het boek incl. heel wat praktische tips en inzichten? Dan ben je op deze infopagina op het juiste internetadres. Lees je het liever als e-boek? Dat kan ook, druk dan op onderstaande knop.

Veel liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.