Luister naar je lichaam om vol-uit te léven

Schoonheid vanbinnen en vanbuiten

Voor vele mensen die aan acne lijden is het een standaard gegeven: een gezichtsverzorgingsroutine. We kijken allemaal naar onze grote voorbeelden (zoals bijvoorbeeld Cassandra Bankson) om te weten te komen hoe zij hun door acne aangetaste huid verzorgen. Niet alleen om de acne proberen te verminderen tot te doen verdwijnen, maar ook om de huid te blijven voeden en gezond te houden.

Toch stel ik vast dat er zoveel producten worden gebruikt, daar zou ik zelf zot van worden op den duur. Iemand (was het Cassandra?) deelde zelfs onlangs een bericht van iemand anders: het was een foto van een schriftje waarin 2 pagina’s uitleg stond van elk product dat in de verzorgingsroutine zit en in welke volgorde ze aan bod komen. Het waren dus nota’s om alles juist te kunnen toepassen, omdat het allemaal eigenlijk teveel is om te onthouden. Dat spoorde me aan om deze blog te schrijven.

Vandaag spring ik dus ook even mee op de kar door mijn eigen – simpele (less is more!) – routine te delen waar ik en mijn huid erg tevreden over zijn. Sterker nog, het is mijn eigen persoonlijke winner routine. Misschien zal jouw huid daar ook blij mee zijn? * Ter achtergrond informatie deel ik ook eerst wat ik vroeger als gezichtsverzorging allemaal heb gedaan en uitgeprobeerd. Deze kan je skippen als je wilt.

* 1) Vergeet niet dat een zuivere huid van binnenuit begint, een gezichtsverzoringsroutine kan maar zoveel doen. Als je niet je innerlijke gezondheid probeert te verbeteren, zal het dweilen met de kraan open zijn.
2) Iedere huid is anders, wat voor mij werkt, werkt mogelijks niet voor jou. Net als wat voor Cassandra werkt, mogelijks niet voor mij werkt. Dat ontdek je pas als je het uitprobeert.

Gezichtsverzorgingsroutine

Vroeger

Wassen

Vroeger waste ik mijn gezicht met alleen water, tot ik Clearasil ontdekte (geloof me, ik heb elk bestaand product van hun gamma gebruikt in mijn pubertijd, in een gedreven gezichtsverzorgingsroutine, zonder echt succes). Na Clearasil kwamen er apotheekproducten aan te pas en daarna ging ik weer gewoon met water aan de slag omdat het allemaal niets hielp.

Zeep was uit den boze, omdat het mijn huid uitdroogde, waardoor het meer talg ging aanmaken, wat dus meer kans gaf op verstopte poriën en dus meer acne. Nadat ik Forever Living Products leerde kennen, was ik weg van hun Hand & Face Soap, deze gebruikte ik zowel voor mijn handen als mijn gezicht (3x max per week). Totdat ze de formule veranderden en het alleen een Hand Soap werd (nog steeds geschikt voor het gezicht, maar ik deed dat liever niet met een andere samenstelling).

Scrubben

Door de jaren heen heb ik veel verschillende scrubs versleten, te beginnen bij die van Clearasil, dan die van de apotheker. Daarna gebruikte ik een ‘washand’scrub van de Bodyshop (die heb ik nog steeds) voor het wat groffere werk. Geen enkele scrub was de juiste voor mijn huid, tot ik de Sonya Deep Cleansing Exfoliator van Forever Living Products tegenkwam.

Sonya Aloe Deep Cleansing Exfoliator met Aloe Balancing Cream en Aloe Eye Makeup Remover

Deze was de beste ooit, het was een zachte scrub, het voedde mijn huid en de korreltjes waren bio-afbreekbaar omdat ze gemaakt waren van jojoba-olie. Omdat ik zo enthousiast was, schreef ik dat ook op deze blog. Helaas is dit product uit productie gegaan en is het niet meer te verkrijgen (de betreffende pagina kan je dan ook niet meer vinden via het menu). Als mijn scrub op is, ga ik deze heel erg missen!

Voeden?

Ik weet nog dat ik op een bepaald punt, waarbij mijn huid zo uitgedroogd, rood en schilferig was, de vettige Nivea crème (je weet wel, dat beroemde blauwe potje) kocht en op m’n gezicht smeerde. Dat was echter geen succes. Het drong niet in mijn huid en dat vond ik niet zo prettig… Voor de rest herinner ik me niet bepaald een dagcrème of iets dergelijks wat ik na mijn reinigingsroutine smeerde.

Toen Forever Living Products enkele jaren geleden op mijn pad kwam, raadden ze me aan om de Balancing dagcrème van Sonya te gebruiken (een duur potje, wat nu ook niet meer verkrijgbaar is, deze is op de vorige foto helemaal links te zien). Dat heb ik een tijdje gedaan, maar nu het niet meer verkrijgbaar is, mis ik het ook niet. Ik gebruikte liever de Gelly en Propolis crème, afhankelijk van hoe mijn gezicht aanvoelde.

Nu

Wassen én scrubben

Bijna een jaar geleden ontdekte ik actieve houtskoolzeep. Deze heb ik sindsdien zo goed als elke dag gebruikt. Het reinigt mijn huid, het voedt het precies ook (het droogt de huid helemaal niet uit) én de korreltjes geven een scrubeffect. Het is een iets hardere scrub dan die van jojoba-olie, maar niet zo agressief als de scrubs van de chemische producten die ik in mijn pubertijd heb gebruikt. Sinds ik dit had ingevoerd in mijn routine, merkte ik een duidelijk verschil. Voor meer info over actieve houtskoolzeep en hoe mijn huid het ervaart, verwijs ik graag door naar de aparte blogpost hierover.

Voeden en beschermen

Na het reinigen smeer ik Gelly of Propolis crème op mijn gezicht. Aloë vera is voedend en antibacterieel. Propolis is ook erg voedend en antibacterieel.* In de winter smeer ik meer Propolis dan Gelly omdat het net dat ietsje meer beschermt tegen het gure klimaat.

*Let wel: smeer geen propolis op open wondes!

Extraatjes

Soms smeer ik een masker op mijn gezicht of exfolieer ik mijn huid met de ‘washand’scrub van de Bodyshop. Heel af en toe scrub ik nog een keer met de Sonya Deep Cleansing Exfoliator, tot zolang het op is.

Dat is het. En inderdaad, make-up hoort er niet bij. Ik draag zelden make-up. Dat reserveer ik alleen voor speciale dagen om mijn acne te verbergen. Toch ik zelfs dat ook niet meer nodig: de eindejaarsfeesten van 2019 bracht ik door zonder make-up. Dat was de eerste keer sinds mijn 17e toen ik begon met make-up, omdat ik voor de eerste keer sinds mijn 11e geen acne meer had!

Wil je je acne genezen vanuit de oorzaken?

Wil je weten hoe ik dat heb geflikt? Bovenstaande gezichtsreinigingsroutine is een deel van het ‘geheim’. Zoals ik al reeds zei, is uiterlijke verzorging en reiniging niet dé oplossing, het bestrijdt een van de symptomen, niet de oorzaken.

E-boek ‘Leven zonder acne’

In mijn boek ‘Leven zonder acne’ bespreek ik alle oorzaken – zowel vanuit het gezichtspunt van de Westerse als van de Oosterste geneeskunde -, wat je zelf kan doen om te ontdekken welke bij jou spelen en in welke mate en hoe er je dan uiteindelijk voor zorgt dat je je acne geneest op holistische wijze (dus zonder pillen zoals roaccutane die je van binnenuit kapot maken om er buiten mooier uit te zien). Nee, juist op een manier die je welzijn ondersteunt. Dit alles onderbouwd met eigen ervaring, wetenschappelijke bronnen en ervaringen van derden die je op internet kan vinden.

Bespaar jaren leed, duizenden euro’s en zoektocht

Ik deed er 17 jaar over om mijn code te kraken, het kostte mij en mijn ouders duizenden euro’s aan Kruidvat- en apothekersmiddeltjes, dermatoloogbezoeken, alternatieve methodes en geneeswijzen uittesten etc.

Met dit compendium waarin ik al mijn ervaring, kennis en kunde heb neergeschreven, onderbouwd met wetenschappelijke artikels en ervaringen van mede-acne-lijders, heb je goud in je handen. Je gaat er dan zeker geen 17 jaar over doen, duizenden euro’s voor moeten neertellen en actief op zoek moeten naar alternatieve methodes en geneeswijzes die je mogelijks kunnen helpen. Nee, het gaat je slechts €8 kosten en de alternatieve methodes en geneeswijzes die ik heb uitgeprobeerd staan er reeds in vermeld.

Hoe snel resultaat?

Hoe lang het duurt voor je blijvend resultaat ziet hangt volledig van jezelf af. Zowel van je inzet (volledig in jouw hand) als van je lichaam (waar je helaas weinig aan kan doen). Misschien heb je geluk dat je direct ontdekt welke factoren bij jou meespelen en heb je de discipline om die factoren te blijven vermijden. Wie weet heb je veel factoren die meespelen of heeft je lichaam meer tijd nodig om zich te herstellen… Mogelijks duurt het 3 maanden (minimum tijdspanne voor je huid om te vernieuwen), misschien een jaar of langer. Het is dus moeilijk om te voorspellen hoe lang het duurt voor je acnevrij bent zoals ik. Maar 17 jaar zal het zeker niet zijn.

Je kan het boek kopen voor slechts €15 incl. btw via de onderstaande link.

Wil je graag eerst meer info over het boek incl. heel wat praktische tips en inzichten? Dan ben je op deze infopagina op het juiste internetadres. Lees je het liever als e-boek? Dat kan ook, druk dan op onderstaande knop.

Veel liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.