Luister naar je lichaam om vol-uit te léven

Schoonheid vanbinnen en vanbuiten

Over de jaren heen ben ik heel wat te weten gekomen, niet alleen over acne, maar ook over mezelf ‘dankzij’ dit huidprobleem. In andere artikels doe ik onder andere mijn persoonlijke historie en mijn gevoelsleven met acne uit de doeken. In dit artikel focus ik mij eerder op het algemenere aspect van acne.

Wat is het? Zijn er verschillende soorten? Speelt genetica echt een rol? Is acne bij vrouwen hetzelfde als bij mannen? Waar kan het voorkomen? Hoe bepaalt acne wat mensen van je denken? Wat is het verschil tussen puberale acne en die bij volwassenen? Wat moeten we geloven van de vele studies die erover werden gedaan? Wat zegt acne over mijn lichaam, mijn gezondheid, mijn hygiëne? Wat is eigenlijk het ‘nut’ van acne?

Waar ik hier niét dieper op in zal gaan

Hier ga ik niet dieper in op wat de oorzaken en gevolgen zijn van acne, want daar kan ik zoveel over vertellen dat er aparte artikels voor nodig zijn. Een van de gevolgen zijn dat het je dingen afpakt, maar het heeft me ook dingen gegeven. Uiteraard schreef ik ook over alle mythen over acne en wat dan wel de feiten zijn. Hoe je afkomt van acne is ook voer voor een apart artikel, omdat het logischerwijze voortbouwt op de oorzaken. Tot slot geef ik nog een alternatief perspectief op de aandoening. Er zullen onvermijdelijk zaken herhaald worden in die artikelen om twee redenen. Ten eerste omdat deze onderverdelingen in feite artificieel zijn om het ‘hap’-baarder te maken, makkelijker op te nemen en te verteren. Ten tweede omdat ik er dieper op inga in dat ander artikel dat zich meer toespitst op dat onderwerp.

Mijn doel met deze acne-serie

Met deze serie artikelen wil ik ‘buitenstaanders’ (mensen die nooit acne hebben gehad, of zo goed als geen last ervan hebben ondervonden) informeren over hoe het is om te leven met erge en/of hardnekkige acne. Daarnaast wil ik ook lotgenoten een hart onder de riem steken. Wie weet herkennen ze aspecten van hoe ik het ervaar, waardoor ze zich minder ‘abnormaal’ zouden voelen, of minder alleen in hun leed. In elk geval hoop ik hiermee iets te kunnen bijdragen in de wereld. Daarnaast zou ik gewenst hebben dat ik dit alles al wist vóór ik acne kreeg, of toch tenminste op een tijdstip wanneer ik het nog niet zo lang had.

Wat is acne?

Algemeen

Acne is een huidaandoening die meestal vanaf de pubertijd opkomt en vele varianten heeft. Zo heb je mee-eters, ‘vette’ (gele koppen) en ‘droge’ acne, cystic acne, Je hebt milde, middelmatige en erge acne. De mate waarin het zich voordoet is belangrijk voor de behandeling die wordt gekozen bij de dokter of dermatoloog. Acne wordt door meerdere factoren veroorzaakt en in stand gehouden. Hierover schrijf ik later nog wel een andere pagina. Over het algemeen, simpel uitgelegd en redelijk kort door de bocht genomen, komt het door een overmatige talgproductie, dode huidcellen die de poriën verstoppen en een bacterie Propionibacterium acnes genaamd. Een andere bacterie, de Staphylococcus aureus, veroorzaakt zelfs etterige puisten en abcessen.

Verschil mee-eters en gele koppen

Zoals ik reed zei, zijn er verschillende vormen van acne. Gele koppen en mee-eters zien er niet alleen anders uit maar ze vormen zich ook anders. Gele koppen ontstaan door talg die zich opstapelt en blijft vastzitten in de talgklieren. Het kan niet weg omdat er een laagje huid de uitgang blokkeert. Er ontstaat steeds meer pus waardoor het een bobbeltje wordt dat groter wordt zoals een soort vulkaan. Na een tijdje komt de pus zo dichtbij dat bovenste huidlaagje dat het zichtbaar wordt. De puist krijgt een gele kop die spontaan kan barsten als er teveel pus is aangemaakt. Ook bij gele koppen zijn er verschillen, als je ze uitknijpt (beter niet doen!), dan zul je merken dat sommige erg vloeibare gele smurrie bevatten, en andere haast een geel, hard bolletje. Daartussen zitten er nog meerdere varianten, zoals eentje die een lange sliert produceert.

Mee-eters, of zwarte koppen, vormen geen bobbels, de huid blijft ‘egaal’. Alleen is de porie open en zie je er een zwart puntje inzitten. Het ontstaat door talg en vuiligheid die normaal uit je poriën worden geduwd door het natuurlijke huidvernieuwingsproces, alleen gaat het soms niet snel genoeg eruit en blijft het zitten waardoor het de porie verstopt. Het doet dus bijna hetzelfde als een gele kop, alleen is de smurrie geoxideerd door het contact met de lucht. Zwarte koppen kunnen ook gele slierten produceren als je ze uit de porie wil krijgen. Soms ook een groter hard of zacht geel bolletje met een zwart begin. Als je niet weet wat het precies is of hoe het eruit ziet, en je bent nieuwsgierig (en niet zo vies van wat lichamelijke produceersels die uit onvermoede gaatjes van het lichaam komen) dan kan je op YouTube duizenden filmpjes vinden van mensen die hun mee-eters uitknijpen of eruit trekken met zo’n kleverig masker. Waarschuwing: het kan een vreemde soort van voldoening geven die verslavend werkt, je bent dus gewaarschuwd.

(bron)

Is acne genetisch bepaald?

Acne is niet alleen hormonaal maar meestal ook genetisch bepaald. Hebben je broer(s) en/of zus(sen) acne, dan heb jij het waarschijnlijk ook (en andersom) of zul het het ook kunnen krijgen. Hebben je (voor)ouders er last van gehad? Dan ook is er kans dat jij deze beproeving moet doorstaan. Mijn vader had het ook, maar blijkbaar heel miniem. Van mijn moeder weet ik het niet en zal ik het waarschijnlijk ook nooit weten. Laten we voor gemakzucht alle schuld maar op hen steken, dan voelen we ons al beter. (bron)

Langere telomeren

Recent is er een studie bekend gemaakt waarin stond dat mensen met acne langere telomeren zouden hebben. Dat zijn de uiteindes van de chromosomen, die zorgen ervoor dat de cel blijft voortleven. Bij iedere deling gaat er een stukje van de telomeer weg, tot er niets meer van overblijft en de cel sterft. Voor mensen met acne betekent dit dat we meer beschermd zijn tegen tekenen van veroudering. Hoera voor een jeugdige aanblik vol puisten?

Acne is een puzzel

De huidaandoening acne is eigenlijk één grote puzzel, met grotere en kleinere puzzelstukjes. De wetenschap is er zelf nog niet helemaal uit (zie verderop). Daarbovenop is de puzzel bij iedere persoon anders. Het beste wat je dus kan doen is je eigen puzzel proberen te maken, vind de puzzelstukjes die bij jou van toepassing zijn (zie ook verderop en in een van de volgende artikelen).

Acne bij vrouwen vs bij mannen

Lees verder in mijn gratis e-boek!

Wil je meer weten en verder lezen? Koop dan dan mijn e-boek Leven zonder acne. Daarin staat de rest van dit hoofdstuk, alsook de methode waarmee ik ondertussen (begin 2024) al 4 jaar mijn acne onder controle heb (als het weer opkomt, het opnieuw laten verdwijnen).

Wil je eerst meer over mijn eigen ervaring met acne te weten komen? Daarvoor schreef ik het gratis e-boek Leven met acne.

Wat staat erin?

*56 pagina’s

In het e-boek staat alles wat ooit op de Leven met acne pagina’s van deze website stond met nog veel meer extra informatie, meer bronnen en een betere structuur dan hier op de website. Het is alles tezamen goed voor zo’n 56 pagina’s.

Update begin 2020

Om het feit te vieren dat ik in 2019 mijn eerste eindejaarsfeesten sinds 17 jaar heb meegemaakt zónder acne, maakte ik van de 2 belangrijkste hoofdstukken die betalend waren (‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’) gewoon een apart e-boek. Nu is het dus simpeler: 1 volledig gratis e-boek Leven met acne en 1 betalend e-boek Leven zonder acne (Inleiding, Acne, Oorzaken, Hoe raak je van acne af? en Mythen).

Ondertussen (begin 2024) heeft ‘Leven met acne’ nog 4 updates gekregen met superwaardevolle wetenschappelijke bevindingen, eigen ervaringen na experimenten en nog meer puzzelstukken die op hun plaats vielen. Het boek is nu compleet en wordt klaargemaakt voor officiële fysieke publicatie.

Wil je verlost geraken van je acnehistorie?

Veel liefs en succes!
Jessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.