Luister naar je lichaam om vol-uit te léven

Schoonheid vanbinnen en vanbuiten

De gevolgen van acne zijn erg uiteenlopend. Toch zijn er nog andere gevolgen, minder zichtbaar, maar niet minder aanwezig of bepalend. Mensen met acne zullen wel weten wat ik bedoel en zich er misschien ook in herkennen. De mate waarin je acne hebt (mild tot ernstig) heeft niets te maken met hoe zwaar de gevolgen doorwegen. Iemand met milde acne kan bijvoorbeeld evenveel lijden als iemand die ergere acne heeft. De meest voor de hand liggende zijn de uiterlijke tekens.

Fysiek

Dit lijkt me het duidelijkste gevolg van acne, het zijn de letterlijke tekens die acne achterlaat, wat zichtbaar is voor iedereen: littekens. Acne maakt de huid kapot. De persoon hoeft niet eens een puist uit te knijpen om er littekens aan over te houden. Raar genoeg heb ik ook littekens van puisten die ik met rust kon laten tot ze verdwenen waren. Dit heb ik bijvoorbeeld ook gehad met muggenbeten waar ik niets aan heb gedaan, daar is het zelfs zo dat ik alleen maar littekens leek te krijgen van muggenbeten die ik niet heb opengekrabt. De logica ontgaat me nog steeds.

Ook de acne zelf is erg ontsierend op fysiek vlak. De bultjes of soms zelfs grote bulten geven het aanzicht een hobbelige aanblik. Deze bulten kunnen daarnaast ook ontstoken raken, nog voor ze rijp zijn of werden uitgeknepen. Ze zien dan rood en doen meestal ook pijn. Als de bulten rood zien, zijn ze des te zichtbaarder.

Emotioneel

Voor een uitgebreide emotionele analyse verwijs ik door naar de pagina ‘Leven met acne – gevoelsleven‘. Om het hier kort samen te vatten: acne kan iemand door een rollercoaster van emoties laten gaan, en uiteindelijk van iemand een compleet emotioneel wrak maken. Het kan zo erg worden dat iemand met acne depressief wordt en het misschien niet te boven komt.

Mentaal

Lees verder in mijn gratis e-boek!

Wil je meer weten en verder lezen? Download dan mijn gratis e-boek Leven met acne.

Wat staat erin?

*56 pagina’s

In het e-boek staat alles wat ooit op de Leven met acne pagina’s van deze website stond met nog veel meer extra informatie, meer bronnen en een betere structuur dan hier op de website. Het is alles tezamen goed voor zo’n 56 pagina’s.

Update begin 2020

Om het feit te vieren dat ik in 2019 mijn eerste eindejaarsfeesten sinds 17 jaar heb meegemaakt zónder acne, maakte ik van de 2 belangrijkste hoofdstukken die betalend waren (‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’) gewoon een apart e-boek. Nu is het dus simpeler: 1 volledig gratis e-boek Leven met acne en 1 betalend e-boek Leven zonder acne (Inleiding, Acne, Oorzaken, Hoe raak je van acne af? en Mythen).

Ondertussen (begin 2024) heeft ‘Leven met acne’ nog 4 updates gekregen met superwaardevolle wetenschappelijke bevindingen, eigen ervaringen na experimenten en nog meer puzzelstukken die op hun plaats vielen. Het boek is nu compleet en wordt klaargemaakt voor officiële fysieke publicatie.

Wil je verlost geraken van je acnehistorie?

Veel liefs en succes!
Jessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *