Acne is een oppervlakkig huidprobleem, in de zin dat het zich voordoet aan de ‘oppervlakte’ van een persoon. Ook in de zin dat de gevolgen ervan erg zichtbaar zijn, vooral als het in het gezicht voorkomt, denk maar aan de puisten op zich, de littekens. Maar acne is ook een diepgaand huidprobleem, in de zin dat het een symptoom is van iets onderliggends, het heeft een oorzaak dat grotendeels van binnenuit ontstaat. Ook in de zin dat de gevolgen van acne niet ophouden aan de oppervlakte. Het dringt door tot in de kleinste krochten van je zijn, waaronder ook je gevoelsleven.
Na vele jaren van acne ga je je er op den duur met vereenzelvigen. Je kan jezelf niet meer inbeelden zonder acne, je kan er niet meer zonder bestaan. En omgekeerd ook, de acne kan niet zonder jou bestaan. Dat is toch hoe het voor mij aanvoelt. Misschien is het voor jou ook wel zo als je ook acne hebt (gehad)?
[Update eind 2020: acne en gevoelsleven onder controle
Ondertussen heb ik al een jaar mijn acne onder controle en lijdt ik niet meer emotioneel onder de enkele puisten die af en toe nog opkomen als ik mijn lichaam onder druk heb gezet. Jij kan hetzelfde bereiken dankzij mijn e-boek Leven zonder acne waarin ik alles heb gezet wat mij heeft geholpen. Je kan er meer info over vinden onderaan deze pagina.]
Hoe acne mijn gevoelsleven beïnvloedde
Ik wil hier graag neerzetten wat acne met me heeft gedaan, nog steeds met me doet op het moment van dit schrijven en wat ik eruit heb geleerd. Volgens mij kunnen zowel acne’lijders’ als anderen hier iets aan hebben. Medemensen die ook acne hebben kunnen hier misschien steun vinden. De wetenschap dat je niet alleen bent in je strijd, je lijden, je verdriet, je frustratie, … kan morele steun bieden. Anderen die nooit (of bijna geen) acne hebben gehad, kunnen via deze getuigenis te weten komen wat het is, hoe het voelt, wat de gevolgen zijn, … en zo meer inzicht krijgen in dit probleem waar een groot deel van de mensen mee kampen.
Ok, ik weet dat acne geen wereldramp is, dat er andere en ergere problemen in de wereld bestaan, maar de wereld verbeteren kan pas als je jezelf hebt verbeterd. Net zoals je pas van de anderen kan houden als je van jezelf houdt. En laat acne nu daar een stokje voor te steken, althans in mijn geval. Cassandra Bankson, waar ik verderop meer over zal vertellen, heeft het in een video goed onder woorden gebracht. Als acne alleen maar acne was, puur fysiek, dan zou het niet zo’n groot probleem zijn. Dan zou het maar half zo groot zijn. Maar omdat er ook een emotionele kant aan acne zit, is het des te pijnlijker.
Therapeutisch
Hier ga ik niet ingaan op wat acne precies is, als je hier meer over wilt weten, verwijs ik je door naar de moederpagina van deze serie artikelen: ‘Acne‘. Ook vertel ik hier niet hoe het tot stand komt en hoe er vanaf te komen. Wat ik hier wel ga doen, is een erg diepgeworteld, kwetsbaar stuk van mijn leven blootleggen. 17 jaar acne gaat echt niet in je kleren zitten, zeker als je al langer leeft mét acne dan dat je hebt geleefd zonder. Voor mij is dit ook deels om mijn gedachten hierover kwijt te kunnen, dit deel van mij te kunnen helen, er ooit een punt achter te kunnen zetten en de ballast af te kunnen gooien. Ik heb namelijk het gevoel dat, als ik dit niet doe, dat ik er in vast zal blijven zitten, ook in de acne. Voor mij is het een moeilijk, gevoelig en zelfs pijnlijk (zowel fysiek als mentaal/psychologisch) gedeelte in mijn leven. Toch heb ik er heel wat uit geleerd. Dit laatste komt aan bod in een ander artikel.
Alles wat hier in staat, is vanuit mijn eigen ervaring en perspectief. Het is niet omdat ik iets ervoer en meen, dat alle andere mensen met acne hetzelfde ervaren of denken. Dit artikel is ook redelijk lang, omdat het gewoon niet mogelijk is om (bijna) alle innerlijke zaken die acne met zich meebrengt in 500 of zelfs 1000 woorden te vatten.
Mijn innerlijke levensweg (lijdensweg?) met acne
Achtergrond
Om een perspectief te geven, moet ik eerst nog zeggen dat ik, zelfs nog voordat ik mijn eerste puist kreeg, mezelf nooit mooi vond. Zelfs als andere mensen, vooral volwassenen, tegen mijn ouders of grootouders zeiden, terwijl ik er bijstond, dat ik een mooi kind was, geloofde ik hen niet. Ik was ervan overtuigd dat ik niet mooi was. Wie kon mij nu mooi vinden? In die tijd ging ik met de fiets naar mijn lagere school, onderweg kwam ik veel mensen tegen op straat en ik voelde mij altijd zo zwaar bekeken. Op een negatieve manier, alsof ik een alien was. Mijn papa zei me toen dat iedereen dit wel heeft, dat iedereen wel denkt dat de andere mensen op een rare en negatieve manier naar je kijken, maar dat het in het echt niet zo is. Dat je hersenen je dit doen denken. In elk geval voelde ik me ‘het lelijke eendje’. Dit is waarschijnlijk gekomen door omstandigheden in mijn vroege kinderjaren.
Ik herinner mij nog dat ik af en toe eens met mijn bomma en bomba naar Spanje ging, met de auto. Onderweg logeerden ze altijd in een chambre d’hôtes, van ‘Pierre en Suzanne’, mensen die goede vrienden zijn geworden doordat mijn bomma en bompa hun eerste klanten waren. Als ik meeging, zei de gastvrouw altijd steevast over mij , terwijl ik er bijstond, “Qu’elle est belle !”. Nu ik mij dit weer voor de geest haal en denk aan foto’s uit die tijd, de pre-acne-historie, krijg ik een krop in mijn keel. Ja, want nu zie ik pas dat ik echt niet die alien, dat lelijke eendje was dat ik toen dacht dat ik was. Ik zag er gewoon normaal uit. Soms denk ik “wat zou ik er al niet voor doen of geven om er terug zo uit te zien…”
Samengevat had ik geen zelfvertrouwen, niet alleen op uiterlijk vlak, maar ook op innerlijk vlak. Ik dacht dat ik 0% zelfvertrouwen had, maar acne heeft me duidelijk gemaakt dat het niet zo was. Of misschien juist wel, en is mijn zelfvertrouwen onder 0 gezakt, als dat zelfs mogelijk is.
In den beginne
Bij mijn eerste puist was er vooral paniek. Ging ik ook zo veel last krijgen als die mensen op de foto’s die ik niet lang ervoor onder ogen had gekregen? (Zie het artikel van vorige week.) Het was toch niet waar zeker? Ik wilde dat helemaal niet, ik zou het verschrikkelijk vinden! Hoe sneller die puist weg zou zijn, hoe beter. Liefst al binnen de 5 seconden.
Uiteenlopende emoties
Maar de volgende puist was er al nog voordat de eerste goed en wel weg was. Sindsdien is het altijd, tot nu toe, zo geweest. Verdrietig word je ervan. Kwaad. Gefrustreerd. Moedeloos, haast depressief (er is bij mij toen nooit officieel depressie vastgesteld, maar achteraf gezien had ik het wel duidelijk, niet door de acne (alleen), maar (ook) door andere zaken – op den duur is er ook een wisselwerking tussen acne en je gemoedstoestand). Je voelt afkeer, walging, zowel van het probleem als van jezelf. Je vindt jezelf er weerzinwekkend uitzien, je begint je uiterlijk te haten en uiteindelijk ook jezelf. Ook al kan je er niet veel aan doen (of wel? Daar kom ik in een ander artikel op terug). Je wordt heel onzeker over jezelf, je wordt angstig. Je krijgt angst voor de volgende puist, angst voor de toekomst: zou ik heel mijn leven puisten blijven hebben? Na jaren acne word je ook prikkelbaar, gevoelig over alles wat ermee te maken heeft.
Kortom, acne heeft me nog nooit een goed gevoel bezorgd, ook niet over mezelf. Hardnekkige acne heeft een destructief effect op iemands leven. Je zelfvertrouwen, als je dat al had in de eerste plaats, gaat eraan. Je zelfrespect wordt meegesleurd in diezelfde val. Je koestert wrok naar de acne toe, naar jezelf toe, want die twee zaken versmelten met elkaar.
Jaloersheid
…
Lees verder in mijn gratis e-boek!
Wil je meer weten en verder lezen? Download dan mijn gratis e-boek Leven met acne. Hierin staat alles wat ooit op deze pagina stond en nog meer. Na al die jaren heb ik namelijk meer informatie vergaard hierover, met meer bronnen en in een beter gestructureerde vorm gegoten.
Wat staat erin?
*81 pagina’s
In het e-boek staat alles wat ooit op de Leven met acne pagina’s van deze website stond met nog veel meer extra informatie, meer bronnen en een betere structuur dan hier op de website. Het is alles tezamen goed voor zo’n 81 pagina’s.
Update eind 2019
Begin december schreef ik extra content in het boek vanwege nieuwe ervaringen na het afwerken van de eerste versie. Zo heb ik nu zelf ondervonden wat minder vlees en gluten eten met me deed, welk effect actieve houtskoolzeep op mijn huid heeft en hoe meridianen invloed kunnen hebben op acne. Daarnaast ontdekte ik ook de link tussen wat ik op mezelf heb ontdekt en Traditional Chinese Medicine (TCM).
Update begin 2020
Om het feit te vieren dat ik in 2019 mijn eerste eindejaarsfeesten sinds 17 jaar heb meegemaakt zónder acne, maakte ik van de 2 belangrijkste hoofdstukken die betalend waren (‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’) gewoon een apart e-boek. Nu is het dus simpeler: 1 volledig gratis e-boek Leven met acne (excl. ‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’) en 1 betalend e-boek Leven zonder acne (Inleiding, Acne, Oorzaken, Hoe raak je van acne af? en Mythen).
Update eind 2020: meer inzichten
Eind 2020 heb ik er nog 3 nieuwe zaken aan toegevoegd: de symbolische betekenis van acne dankzij een bijzonder gesprek, de link tussen de darmen en hormonen dankzij een webinar en als laatste ook acne bekeken vanuit het perspectief van de chakra’s.
Het is namelijk geen toeval geweest dat ik eindelijk geen acne meer had. Dit was het resultaat van jarenlang onderzoek, geëxperimenteer en het toepassen van alle kennis die ik zo over 17 jaar heen heb vergaard. En jij kan ook je acne genezen zoals ik heb gedaan, als je mijn kennis die ik in het boek deel ook leest en toepast.
Update april 2021: nog meer inzichten
Na mijn update eind 2020 kwam er een Facebookpost voorbij over de link met familiekarma, daar schreef ik een blogbericht over. Dat heb ik toegevoegd in het boek plus nog heel wat andere zaken:
- Ayurveda
- Facemapping (iets uitgebreider)
- de 5 elementen/ritmes
- Energy Medicine waaronder aura en triple warmer (chakra’s en meridianen heb ik ook onder dit stuk gezet)
- de polyvaguszenuw
- het Interstitium
- iets meer info bij het lymfesysteem
- 3 links naar gratis zelftesten toe voor je stressniveaus inzichtelijk te hebben, je Ayurveda Dosha te weten te komen en welk element je bent.
Wat met de andere, gratis hoofdstukken?
Deze kan je nog altijd apart gratis downloaden via het pop-up venster op deze en andere pagina’s uit deze reeks of via het inschrijvingsformulier in de zijbalk. Je kan ze ook nog steeds tezamen in één geheel downloaden als het gratis e-boek ‘Leven met acne‘, op dezelfde manier, op deze en de andere pagina’s van de reeks. Daarin vertel ik ook over mijn historie en de gevolgen, wat het van me heeft afgepakt en wat het me heeft gegeven, alsook een alternatief perspectief over de aandoening.
Wil je verlost geraken van je acne?

Wil je meer weten en verder lezen? Wil je er ook werk van maken om je acne op holistische manier aan te pakken? Koop dan het e-boek via de knop hieronder voor slechts €15 incl. btw.
Lees verder voor meer info of download het gratis e-boek Van leven met acne naar Leven zonder acne via het formulier hieronder (de link in deze zin verwijst naar dezelfde tekst maar dan in webpaginaformaat). In dit e-boek geef ik je al heel wat praktische inzichten cadeau waarmee je al stappen kunt zetten naar die gave huid.
Je kan via het formulier hieronder de preview van het boek Leven zonder acne gratis downloaden als je eerst wil zien wat voor vlees je in de kuip hebt alvorens je het boek aankoopt.
Wat krijg je ervoor?
Dat wat vroeger de 2 betalende hoofdstukken waren in het volledige e-boek Leven met acne: ‘Oorzaken‘ en ‘Hoe raak je van acne af?‘ + de inleiding, de hoofdstukken ‘Acne’ en ‘Mythen’. Dit is een totaal van 137 blz, waarvan 84 blz puur over ‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’. Uiteraard zijn het de complete en geüpdatete versies van al deze hoofdstukken.
Je krijgt dus ALLE KENNIS EN ERVARING die ik tot nu toe in mijn leven heb opgedaan (een totaal van 17 jaar op de teller van 28 (leeftijd die ik had toen ik eindelijk weer een gave huid had) + 2 jaar extra dankzij webinars ivm stress, ademhaling, lymfesysteem, …) , inclusief een overzicht van welke stappen je kan ondernemen om ACNEVRIJ te worden. En dit voor maar €15 incl. btw (peanuts vergeleken met de duizenden euro’s die ikzelf over al die jaren heen heb opgedaan om dé oplossing te vinden). Daar komt nog bij dat, als je het e-boek hebt gekocht en ik het e-boek update (verbeter en extra info aan toevoeg), dat je deze update gratis toegestuurd krijgt.
Waarom zet ik die paar gratis hoofdstukken er toch nog bij? Omdat een boek altijd een inleiding heeft, een boek over acne zonder uitleg over acne in het algemeen nogal raar is en omdat de mythen over acne verbonden zijn met wat wel en geen oorzaken en/of oplossingen zijn.
Acne is een puzzel
Als je je acne wilt verminderen of laten verdwijnen, is het natuurlijk zaak om te weten waardoor je acne krijgt. Er zijn 4 hoofdoorzaken en heel veel andere factoren die mee kunnen spelen. Ieder lichaam is anders, dus ontdek in de lijst en uitleg wat bij jou van toepassing is of kan zijn, doe er iets aan door mijn handleiding + tips en trucs toe te passen en het kan bijna niet anders dan dat je acne verbetert of zelfs verdwijnt.
Acne is namelijk een puzzel, eentje die voor iedereen anders is, maar waar wel telkens dezelfde puzzelstukken in voorkomen, bij de ene is A groter dan B, bij de ander is C niet van toepassing en heeft D een minieme impact. Je kan het inbeelden als eenzelfde puzzelafbeelding, met dezelfde puzzelstukvormen, maar de formaten van de stukjes variëren telkens. Als je niet weet hoe de uiteindelijke afbeelding eruit ziet, weet je ook niet naar wat je hoort te zoeken en ook niet hoe je de stukjes in elkaar moet laten passen.
Mijn eigen puzzel is nu compleet, ik heb alleen de discipline nodig om mijn eigen inzichten consequent toe te passen (o.a. snoep is toch zo lekker!). Ondanks mijn uitschuivers, is mijn acne nu onder controle. Met onder controle bedoel ik dat ik nauwelijks nog acne bij krijg ondanks dat ik bepaalde periodes minder consequent ben. Mijn lichaam heeft zich dus voldoende hersteld van binnen om er van buiten nauwelijks iets van te merken als het eens wat minder gaat.
Waarom betalend?
- Met de opbrengsten kan ik het boek laten vertalen naar het Engels en zo nog meer mensen bereiken en helpen.
- Met de opbrengsten kan ik ook deze blog online houden en blijven onderhouden.
- Je kan het zien als een ‘dank je wel’, een boek schrijft zich namelijk niet vanzelf.
- Je kan het zien als een investering in jezelf. Als je ergens in investeert, wil je je geld er ook wel weer uithalen. Dit kun je doen door het boek te lezen en ermee aan de slag te gaan (de kennis en inzichten toepassen)
- Dit boek is het resultaat van jaren aan ervaringen en wetenschappelijk onderzoek om mijn bevindingen te onderbouwen. De informatie die erin staat, is enórm veel en kan voor een ommekeer in iemands leven zorgen.
- Zelf heb ik er 17 jaar over gedaan om mijn acne onder controle te krijgen, duizenden euro’s verspild aan symptoom-bestrijdingsmiddelen etc. Jij kan het in véél kortere tijd omdat je alles op een bordje (in een boekje) geserveerd krijgt. Wat een luxe! Ik wou dat ik dit alles voor maar €10 ergens had kunnen vinden.
- Met dit e-boek hoop ik ook meer contact te hebben met lotgenoten die er ook echt voor willen gaan. Ik wil ze zelfs begeleiden als ze het niet allemaal alleen kunnen, als ze niet weten wat eerst (ondanks het stappenplan in het laatste hoofdstuk), of als ze niet het gewenste resultaat verkrijgen.
- Mensen geven eerder feedback over zaken waarin ze geïnvesteerd hebben. Ik wil heel graag weten hoe het hen vergaat na het lezen en toepassen van de stappen, of ook over het e-boek zelf (qua inhoud, vormgeving, structuur, …).
- Dit boek is enorm waardevol, dus hang ik er ook een echte waarde aan ipv het gratis ( = niet waardevol) weg te geven. Alle kennis die erin zit is zelfs veel waardevoller dan de €15 incl. btw die ik ervoor vraag. Maar ik wil iedereen deze kennis gunnen, ik wil zoveel mogelijk mensen hiermee helpen, daarom hou ik de prijs zo laagdrempelig.
Veel liefs en succes!