Luister naar je lichaam om vol-uit te léven

Schoonheid vanbinnen en vanbuiten

Wat heeft acne me gegeven?

Acne heeft een grote impact op iemands leven, het pakt dingen van je af, zoals ik op de vorige pagina reeds zei, maar het geeft je ook dingen. Je denkt waarschijnlijk dat het alleen maar goede dingen zijn, in tegenstelling tot het thema van ‘afpakken’, maar zo is het helaas niet. Acne kan iemand veel dingen geven, zowel positieve als negatieve.  Als je de pagina hebt gelezen waarin ik mijn gevoelsleven blootleg, dan zul je al heel wat negatieve zaken zijn tegengekomen. Maar omdat ik ook het positieve wil bekijken en inzien, in een op zich negatieve ervaring, en dit ook het beste wil laten blijven hangen, zet ik deze zaken als laatste.

Negatieve zaken

  1. littekens
  2. verdriet
  3. boosheid
  4. frustratie
  5. stress
  6. ….
  7. een constant gevoel van jeuk op mijn gezicht, of van ‘beestjes die onder/op mijn huid lijken te kruipen’
  8. obsessief compulsieve handeling (mijn huid controleren op onregelmatigheden)
  9. dermatillomanie (mijn huid openkrabben)
  10. de nood om mij vaak te checken in de spiegel

Positieve zaken

Acne is zo confronterend. Het confronteert je met alles wat je je maar inbeelden kan. Ook met jezelf. Het is dan ook niet meer dan normaal dat acne een factor was in mijn persoonlijke groei.

Dit kan negatief zijn, maar ook positief: emotionele, mentale, psychologische en sociale uitdagingen. Eerst is het negatief, maar een uitdaging laat je obstakels overwinnen. Eens dit gebeurd is, is het negatieve omgevormd tot iets positiefs.

Acne heeft me op een bepaalde manier een doel laten vinden in het leven. Ondertussen heb ik er meer dan eentje, maar dat ene doel is om mensen in dezelfde situatie te helpen eruit te komen.

Respect

voor anderen die ergere acne hadden dan ik, of een ergere aandoening/probleem dan acne.

voor iedere mens, hoe die er ook uitziet. Acne liet me teveel gefocust zijn op het uiterlijk, ook bij anderen. Acne herinnert me er elke dag aan dat hoe een mens er vanbuiten uitziet dit nog steeds niets zegt over de binnenkant van de persoon.

Vaardigheid

om voorbij het uiterlijk te kijken. Dit hangt wat samen met het vorige puntje. Ik had het moeilijk om voorbij uiterlijkheden te kijken. Pas na jaren is dit beginnen weg te ebben.

om beter naar mijn lichaam te luisteren. Acne wilt me iets zeggen wat er zich afspeelt binnenin mijn lichaam. Om van acne verlost te geraken moet je leren luisteren naar wat je lichaam je wilt vertellen.

Inzicht

in hoe mijn lichaam werkt. Dit hangt samen met het vorige puntje. Je lichaam is een soort van complexe machine, alleen jij kan het het beste doorgronden (met behulp van wetenschap en eigen ervaringen). Zoek de puzzelstukjes en zet de puzzel zo goed mogelijk ineen.

in dat ik niet alles zou willen geven voor een mooie huid. Je hoort regelmatig iemand zeggen dat die ‘er alles voor zou geven om X’. X zijnde stinkend rijk te zijn, terug te kunnen lopen, weer dingen te kunnen onthouden, … of om een mooie, gave huid te hebben. Wel, ik heb er écht niet alles voor over. Je kent vast wel ‘Be careful what you wish for’. Wat je vraagt, krijg je. Heb je er álles voor over om een gave huid te verkrijgen? Wees dan niet verbaasd als je ook echt alles (of toch iets wat je in feite niet kwijt wil) wat je je maar kan inbeelden kwijtspeelt (familie, vrienden, een ledemaat, je stem, je gezichtsvermogen, je huis, noem maar op). Dus nee, ik heb er echt niet álles voor over. Mijn gezondheid zeker niet.

in wat ik wil in en met mijn leven…

Lees verder in mijn gratis e-boek!

Wil je meer weten en verder lezen? Download dan mijn gratis e-boek Leven met acne.

Wat staat erin?

*56 pagina’s

In het e-boek staat alles wat ooit op de Leven met acne pagina’s van deze website stond met nog veel meer extra informatie, meer bronnen en een betere structuur dan hier op de website. Het is alles tezamen goed voor zo’n 56 pagina’s.

Update begin 2020

Om het feit te vieren dat ik in 2019 mijn eerste eindejaarsfeesten sinds 17 jaar heb meegemaakt zónder acne, maakte ik van de 2 belangrijkste hoofdstukken die betalend waren (‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’) gewoon een apart e-boek. Nu is het dus simpeler: 1 volledig gratis e-boek Leven met acne en 1 betalend e-boek Leven zonder acne (Inleiding, Acne, Oorzaken, Hoe raak je van acne af? en Mythen). Ondertussen (begin 2024) heeft ‘Leven met acne’ nog 4 updates gekregen met superwaardevolle wetenschappelijke bevindingen, eigen ervaringen na experimenten en nog meer puzzelstukken die op hun plaats vielen. Het boek is nu compleet en wordt klaargemaakt voor officiële fysieke publicatie.

Wil je verlost geraken van je acnehistorie?

Veel liefs en succes!
Jessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.