Luister naar je lichaam om vol-uit te léven

Schoonheid vanbinnen en vanbuiten

Wat heeft acne van me afgepakt?

Acne op zich heeft bijna niets van me afgepakt, wel de manier hoe ik erop reageerde en er mee omging. De zaken waar ik van voel dat ik ze ben kwijtgeraakt toen (en eventueel terug heb herwonnen) of de zaken die erger werden (en eventueel terug beter werden) zijn zowel van fysieke als emotionele, mentale, psychologische en sociale aard. Deze licht ik hieronder toe, maar ondertussen (eind 2020) heb ik al een jaar mijn acne onder controle. Lees onderaan over mijn e-boek Leven zonder acne waarin ik alles heb gezet wat me heeft geholpen om dat voor elkaar te krijgen.

  1. Mijn normale uiterlijk. Ik durf niet ‘mooie’ uiterlijk te zeggen omdat dit ten eerste al subjectief is, ten tweede heb ik mezelf nooit mooi gevonden, ook voor ik acne had. Nu ik terug kijk op de periode vóór acne en foto’s van mezelf bekijk, zie ik wel dat ik er mooi genoeg uitzag, besef komt altijd te laat. Pas sinds enkele jaren kan ik, ondanks mijn huidprobleem, op bepaalde momenten wel tegen mezelf zeggen dat ik er mooi uit zie, ook zonder make-up (wat ik toch zelden opdoe).
  2. Mijn zelfvertrouwen. Alsof ik nog niet zelfvertrouwen te weinig had. Ik had altijd gedacht dat ik geen zelfvertrouwen had, tot acne op de proppen kwam. Of bestaat er een maat onder 0? Pas na vele jaren heb ik stilaan mijn zelfvertrouwen opgebouwd. Nog steeds worstel ik ermee, maar dat houdt me niet meer tegen om mijn leven te leven.
  3. Mijn eigenwaarde. Zelfde verhaal als punt 2. Ik voelde mij waardeloos, nutteloos, nog voor acne in mijn leven kwam. Acne heeft dat gevoel nog verergert. Ondertussen weet ik dat ik mezelf niet moet identificeren met de acne op mijn lichaam. Nu zie ik wel dat ik meer ben dan mijn problemen. Ik zie dat wel iets kan betekenen in deze wereld, een deel van deze waarde is juist de acne die mij tot nu toe heeft vergezeld. Wat niet wil zeggen dat ik constant de waarde zie die ik de wereld zou kunnen bieden.
  4. Mijn sociaal leven.

Lees verder in mijn gratis e-boek!

Wil je meer weten en verder lezen? Download dan mijn gratis e-boek Leven met acne.

Wat staat erin?

*56 pagina’s

In het e-boek staat alles wat ooit op de Leven met acne pagina’s van deze website stond met nog veel meer extra informatie, meer bronnen en een betere structuur dan hier op de website. Het is alles tezamen goed voor zo’n 56 pagina’s.

Update begin 2020

Om het feit te vieren dat ik in 2019 mijn eerste eindejaarsfeesten sinds 17 jaar heb meegemaakt zónder acne, maakte ik van de 2 belangrijkste hoofdstukken die betalend waren (‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’) gewoon een apart e-boek. Nu is het dus simpeler: 1 volledig gratis e-boek Leven met acne en 1 betalend e-boek Leven zonder acne (Inleiding, Acne, Oorzaken, Hoe raak je van acne af? en Mythen).

Ondertussen (begin 2024) heeft ‘Leven met acne’ nog 4 updates gekregen met superwaardevolle wetenschappelijke bevindingen, eigen ervaringen na experimenten en nog meer puzzelstukken die op hun plaats vielen. Het boek is nu compleet en wordt klaargemaakt voor officiële fysieke publicatie.

Wil je verlost geraken van je acnehistorie?

Veel liefs en succes!
Jessie

2 reacties

  1. Alles wat ik lees ken ik ook Acne kan je leven vernielen Bij mij was het in mijn jeugd ook zo Ik ben nu 60j alles is gestopt maar nu veel littekens Ga nu lazertechnick laten doen gr patje

    1. Dag Patrick, bedankt voor uw reactie. Het spijt me om te lezen dat u dit allemaal herkent. Dat moet niet gemakkelijk zijn geweest voor u, zeker met al die littekens die u er aan heeft overgehouden. Dan wordt u er waarschijnlijk elke dag weer aan herinnerd of mee geconfronteerd. Heel veel succes gewenst met de behandeling! Hopelijk heeft u nu toch vrede kunnen vinden met het hele acné gebeuren, of zult u vrede kunnen vinden na de behandeling.

      Veel liefs, Jessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.