Luister naar je lichaam om vol-uit te léven

Schoonheid vanbinnen en vanbuiten

Hoe vaak heb ik niet mijn lichaam, mijn huid vervloekt omwille van de acne, die voornamelijk op mijn gezicht voorkomt, de voor de buitenwereld meest zichtbare plek van mijn lichaam? Hoe dikwijls heb ik me niet afgevraagd ‘Waarom heb ik acne?’ Hoe vaak heb ik me niet gefrustreerd gevoeld omdat niets leek te helpen en het maar bleef komen? Ik ben vast niet de enige die dit alles en nog meer heeft gedacht en zich dit alles heeft afgevraagd. Als je hier terecht bent gekomen, zul je je dit waarschijnlijk ook hebben afgevraagd.

Alternatief perspectief

In plaats van een hele tirade van frustraties af te steken en met zelfmedelijden af te komen (mijn gevoelsleven heb ik reeds open en bloot besproken), wil ik hier een ander licht werpen op acne, de huidaandoening van een ander standpunt bekijken. In al die tijd die ik samen met acne heb doorgebracht, heb ik veel geleerd van dit interessant fenomeen. Nog steeds heb ik het moeilijk met deze huidaandoening die maar bij mij blijft plakken – op het moment van deze update eind 2020 heb ik al een jaar mijn acne onder controle! – maar toch probeer ik ook het positieve ervan in te zien, hoe moeilijk dat ook moge zijn.

Hopelijk kan ik hiermee lotgenoten een duwtje in de rug geven, een hart onder de riem steken, op weg helpen naar genezing, vooral in hun hoofd dan. Ik hoop ergens dat ik zo acne’lijders’ in acne’leiders’ kan transformeren, ervoor zorgen dat er niet meer onder acne wordt geleden, maar wel dat acne wordt geleid in de richting van genezing.

Niets gebeurt zomaar

Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat er voor alles een reden is en dat niets zó slecht is of het is wel ergens goed voor. Dit inzicht probeer ik elke dag toe te passen op mijn huidprobleem, wat niet altijd even gemakkelijk is, dat moet ik er wel bij zeggen. Acne mag dan zo’n grote last zijn op zoveel vlakken, er is wel degelijk lichtpuntje aan het einde van de tunnel en dat geeft me hoop. Maar waaruit bestaat dat lichtpuntje dan voor mij? Uit de positieve zaken van acne. Misschien is het moeilijk voor jou om er iets positiefs in te zien, dat is niet erg, wie weet zie je ze ook na het lezen van deze pagina en de andere pagina’s van deze reeks.

Lichtpunt 1

Het eerste lichtpuntje is dat acne niet zomaar komt opdoemen bij iemand, er is inderdaad ook een reden, een oorzaak. In de pubertijd is het zeer waarschijnlijk vooral te wijten aan de hormonen die opkomen. Op latere leeftijd kunnen diezelfde hormonen nog altijd een rol spelen, maar we mogen ook andere factoren niet uitsluiten. Zie voor een uitgebreide lijst met uitleg op de pagina ‘Oorzaken van acne‘. Zoek uit bij jezelf welke factoren meespelen in de vorming en instandhouding van je acne, alleen zo kan je er iets aan doen dat effectief is en een blijvend effect heeft.

Lichtpunt 2

Lees verder in mijn gratis e-boek!

Wil je meer weten en verder lezen? Download dan mijn gratis e-boek Leven met acne.

Wat staat erin?

*56 pagina’s

In het e-boek staat alles wat ooit op de Leven met acne pagina’s van deze website stond met nog veel meer extra informatie, meer bronnen en een betere structuur dan hier op de website. Het is alles tezamen goed voor zo’n 56 pagina’s.

Update begin 2020

Om het feit te vieren dat ik in 2019 mijn eerste eindejaarsfeesten sinds 17 jaar heb meegemaakt zónder acne, maakte ik van de 2 belangrijkste hoofdstukken die betalend waren (‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’) gewoon een apart e-boek. Nu is het dus simpeler: 1 volledig gratis e-boek Leven met acne en 1 betalend e-boek Leven zonder acne (Inleiding, Acne, Oorzaken, Hoe raak je van acne af? en Mythen).

Ondertussen (begin 2024) heeft ‘Leven met acne’ nog 4 updates gekregen met superwaardevolle wetenschappelijke bevindingen, eigen ervaringen na experimenten en nog meer puzzelstukken die op hun plaats vielen. Het boek is nu compleet en wordt klaargemaakt voor officiële fysieke publicatie.

Wil je verlost geraken van je acnehistorie?

Veel liefs en succes!
Jessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.