Er bestaan tal van mythen over acne. Er wordt namelijk veel gezegd over acne, wat het zou veroorzaken, verergeren of zou verhelpen, wat er goed of slecht voor zou zijn, ook door mensen die zelf geen (of nooit) acne hebben gehad. Ja, ook door specialisten die het nooit zelf hebben ervaren maar zich wel baseren op wetenschappelijke studies die niet altijd even betrouwbaar zijn in mijn ogen. Maar wat klopt er dan wel of niet van? Hier wil ik dus even enkele mythen ontkrachten, alsof ze eigenlijk nog niet genoeg ontkracht zijn tot nu toe, en verduidelijken wat dan wél juist is. Neem het aan van een ‘ervaringsdeskundige’.
Mythen over acne
- Acne gaat vanzelf weg met de tijd
- Olie-vrije producten zijn het beste voor mensen met acne
- Als je een zuivere huid wil, gebruik dan geen make-up
- Als je acne hebt, kan je beter niet-comedogene make-up gebruiken
- Slapen met minerale make-up veroorzaakt geen acne
- Voedsel heeft niets met acne te maken
- Shampoo heeft niets met acne te maken
- Stress heeft niets met acne te maken
- Mensen met acne hebben een slechte hygiëne
- De zon kan acne verminderen
- Chloor kan acne verminderen
- Tandpasta kan acne helpen verminderen
- Puisten uitknijpen laat ze sneller weggaan
- Acne is besmettelijk
- Acne kan genezen worden door middel van medicatie
- Straffere / dure producten zijn beter dan goedkopere
- Acne komt alleen voor bij adolescenten
- Acne is een puur cosmetisch probleem
Feiten over acne
- Acne gaat niet altijd vanzelf weg met de tijd: bij sommige mensen gaat acne wel vanzelf weg, bij anderen niet. Verwacht geen miraculeuze verjaardag waarop opeens al je puisten als sneeuw voor de zon zijn verdwenen omdat je op dat moment officieel geen puber meer bent. Doe zelf iets aan je probleem, wees proactief.
- Er zijn goede en slechte oliën: minerale oliën, paraffine zijn comedogeen, dus veroorzaken verstoppingen. Tea tree olie niet, want het is antibacterieel. Jojoba olie bootst onze eigen lichaamsoliën na dus moet onze huid minder olie aanmaken. Olijfolie is ook ietwat antibacterieel. Het heeft blijkbaar ook nog vele andere heilzame toepassingen.
- Make-up vermijden heeft niet zóveel effect op acne: mijn acne is tot nu toe nog nooit echt weggegaan, ondanks dat ik bijna nooit make-up draag.
- Make-up vormt nog altijd een laag op je eigen huid: als je een laag op je gezicht aanbrengt, maakt niet uit wat voor een, dan zal het altijd je huid afsluiten. Je huid kan zo niet ademen of zichzelf vernieuwen omdat er iets in de weg zit. Niet-comedogene make-up zou dan wel je poriën minder verstoppen, de huid wil nog altijd kunnen ademen en zich vernieuwen.
- Slapen met make-up is ALTIJD schadelijk voor je huid, ongeacht de ingrediënten of het type van make-up. Of het nu natuurlijk, organisch, biologisch, mineraal, met siliconen … is maakt dus niet uit. Of je nu last hebt van acne of niet, als je goed voor je huid wil zorgen, verwijder dan altijd je make-up voor je gaat slapen! Het zit op je huid, het vormt een laag op je huid, op je poriën, je huid kan niet ademen, het kan zich niet hernieuwen of herstellen. Dus: verwijder ALTIJD je make-up voor je gaat slapen. Geen tijd of zin? Doe dan ook geen make-up aan.
- Voedsel heeft wel degelijk een invloed op je huid
…
Lees verder in Leven zonder acne
Wil je meer weten en verder lezen? Wil je er ook werk van maken om je acne op holistische manier aan te pakken met een bewezen en wetenschappelijk onderbouwde methode? Koop dan het e-boek via de knop hieronder voor slechts €25 incl. btw.
Heb je graag eerst meer info over de inhoud van het boek? Dat vind je op de onderstaande pagina:
Veel liefs en succes!
Jessie