Halleluja!
Op de eindejaarsfeesten van 2019 heb voor het eerst sinds 11 jaar zonder (camouflerende) make-up rondgelopen! Mijn huid was namelijk zo goed dat het niet meer nodig was. Voor het eerst sinds 17 jaar was ik zo goed als acnevrij dus! Hierdoor kreeg ik het idee om de 2 betalende hoofdstukken ‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?‘ in een apart e-boek te gieten, genaamd Leven zonder acne. Het is namelijk geen toeval, maar het resultaat van het toepassen van alle kennis en ervaringen met mijn eigen lichaam die ik over die 17 jaar heb vergaard. Dus, als ik het kan, kan jij dat ook!
Let op: Leven zonder acne is niet hetzelfde als Leven met acne! Leven met acne is het gratis e-boek van begin 2019 waarin ik alle gratis hoofdstukken samen heb gevoegd. Leven zonder acne is mijn nieuw boek, van begin 2020, gemaakt van de betalende hoofdstukken ‘Oorzaken’ en ‘Hoe raak je van acne af?’.
Nota over deze pagina
Dit is een oude pagina met verouderde info en structuur, zonder updates en waar ik het grootste deel van de info heb verwijderd omdat alles nu in mijn e-boek Leven zonder acne staat. Bezie deze pagina dus als een ruwe versie van de preview van het boek.
E-boek = versie 3.0 van deze pagina
Dit nieuwe e-boek is dus een update (versie 3.0 begin 2020) van een update (versie 2.1 eind 2019) van een update (versie 2.0 = afgewerkt e-boek begin 2019) van deze en andere pagina’s. Ik update het boek zodra ik iets nieuws heb ervaren, ontdekt of nieuwe wetenschappelijke bronnen heb gelezen, deze krijg je gratis toegestuurd als je het boek hebt aangeschaft.
Vanaf nu zullen er niet veel updates meer komen vermoed ik, aangezien
- dit het formaat is waarin ik het wil blijven aanbieden
- ik de indruk heb dat het al exhaustief is
- ik niet meer actief op zoek ga naar meer wetenschappelijke onderzoeken of experimenten om zelf uit te proberen
Waarom ga ik niet meer actief opzoekwerk doen en experimenteren? Omdat ik mijn eigen code heb gekraakt – anders zou ik niet tijdens de eindejaarsfeesten zo’n gave huid hebben gehad – en naar mijn inzicht álle mogelijke oorzaken in staan, waardoor jij ook je eigen code kunt kraken.
Scrol naar beneden tot voorbij de teaser voor meer info over wat er in het e-boek staat en hoe het te kopen. Wil je een kleine (en ook verouderde) teaser van de inhoud, lees dan hieronder verder. Wil je een up to date teaser, bekijk dan de preview van Leven zonder acne.
Oorzaken van acne
[Versie 1.0]
Acne is een grote puzzel met zowel grote als kleine puzzelstukjes. Bij iedere persoon is de puzzel anders: bij de ene speelt voeding een grote rol terwijl bij de andere voeding geen effect lijkt te hebben. In elk geval zijn er zowel factoren van buitenaf als factoren van in je lichaam die meespelen. Uit jarenlange ervaring en opzoekwerk heb ik de volgende zaken kunnen identificeren als puzzelstukken. Heb jij een factor bij jezelf ontdekt en staat deze niet in de lijst? Zet deze dan in een reactie, dan kan ik het toevoegen.
Eerst vertel ik meer over wat de mogelijke oorzaken zijn en dan over wat géén oorzaken zijn. Helemaal onderaan link ik naar verschillende wetenschappelijke artikelen, video’s of artikelen van acne’lijders’ die je mogelijks interesseren.
Ik ben geen wetenschappelijke expert, wel weet ik het beste wat mijn lichaam me vertelt over mijn gezondheid. Er zullen punten aan bod komen die controversieel zijn, niet wetenschappelijk bewezen etc, maar als ik of andere mensen hebben ontdekt dat het een factor is in onze acne-aandoening, dan kunnen nog duizend studies zeggen dat het geen factor is en toch is het wel zo. Gebruik deze informatie kritisch, zoek zelf zaken op om er meer over te weten en je eigen mening en ervaring te kunnen vormen. Ik geef al heel wat bronnen aan, maar dat wil niet zeggen dat dit alle bronnen zijn die erover te vinden zijn. In elk geval, lees en leer zoveel je maar wil:
De 5 ‘hoofd’oorzaken van acne
Hormonen als een van de oorzaken van acne
Hormonen spelen over het algemeen een grote rol. Acne komt meestal op in de pubertijd, wanneer de hormonen beginnen te gieren. Als je hormonen niet in balans zijn, dan zul je dat waarschijnlijk merken op bepaalde manieren, waaronder acne kan vallen. De werking van hormonen zit complex in elkaar. Zo zouden vooral mannelijke hormonen (testosteron, DHT en DHEA) de boosdoeners zijn omdat deze de talgproductie stimuleren. Iedereen heeft zowel mannelijke als vrouwelijke hormonen. Als er een of ander hormoon teveel wordt aangemaakt of als er te grote schommelingen zijn, kan dit voor klachten zorgen, waaronder acne. Hormonen bepalen zoveel in ons leven: je eetpatroon, je slaappatroon, je emoties, je humeur, je stressniveau, … Als je merkt dat er iets drastisch is veranderd, laat dan je hormonen nakijken. (bron)
Hoe herken je hormonale acne?
- Als je nooit (of zo goeds als geen) last hebt gehad van acne in je pubertijd en toch opeens acne krijgt in je twintiger, dertiger of latere jaren, dan kan een hormooninbalans de oorzaak zijn.
- Als je een meisje of vrouw bent, dan zal je rond de laatste week van je cyclus of tijdens je regels een opstoot merken, ook al heb je een regelmatige cyclus.
- Als je een onregelmatige cyclus hebt, dan lijkt het me logisch dat dit door een hormooninbalans komt, je hebt dan niet per se acne.
- Als je merkt dat je een erg vette huid hebt, komt dit door een overproductie van talg. De mannelijke hormonen stimuleren talgproductie. Misschien heb je een teveel aan mannelijke hormonen. Natuurlijk spelen ook omgevingsfactoren een rol: woon je in de stad, of in de natuur, is het winter of zomer, …
- Als je acne altijd op dezelfde plaats terugkomt (vooral op de onderkant van je gezicht, zoals kin, kaken, wangen, …). Zoek ook eens facemapping op van de Chinese geneeskunde.
- Als je opeens overmatige haargroei hebt of haar op vreemde plaatsen kan dit wijzen op een teveel aan androgenen. Dit kan genetisch zijn als je het al altijd hebt gehad, maar een plotse aangroei wijst erop dat er iets niet juist zit.
Misschien heb je PCOS (polycysteus ovarium syndroom)? Dit veroorzaakt een onbalans in je hormonen, je maakt meer androgenen aan, waardoor je overmatige beharing kan hebben, haaruitval, overmatige talgproductie, problemen met de eisprong of menstruatie, … (bron)
Luteïniserend hormoon kan ook een rol spelen in de vorming van acne. Als je lichaam gevoelig is aan dit hormoon, kan het acne veroorzaken of in stand houden. De mate waarin het in het bloed voorkomt, bepaald de mate waarin testosteron serum wordt aangemaakt (bron).
Bacteriën en ‘vervuiling’ zijn oorzaken van acne
Bacteriën
De wetenschap zegt dat acne onder andere komt door bacteriën, namelijk Propionibacterium acnes en Staphylococcus aureus. De eerste bacterie produceert prikkelende stoffen en kan ontstekingsverschijnselen veroorzaken. De tweede bacterie maakt het allemaal nog erger: deze kan etterige puisten en abcessen vormen. (bron)
Talg
Een overproductie van talg kan je poriën verstoppen, met puisten tot gevolg. De talgproductie wordt grotendeels geregeld door de mannelijke hormonen. Toch, als je je huid gaat uitdrogen met agressieve producten, zal je huid van zichzelf weer meer talg gaan aanmaken. Een vicieuze cirkel dus. Heb je een te vette huid? Laat je hormonen dan nakijken en in evenwicht brengen. (bron)
Dode huidcellen
Dode huidcellen kunnen ook poriën verstoppen. Je huid vernieuwt zichzelf automatisch, soms loopt er iets mis met dit proces en komen er dode huidcellen in je poriën terecht. Deze blokkeren de weg voor talg naar de buitenwereld, waardoor dit alles zich gaat opstapelen. Het vormt een bultje en kan beginnen ontsteken. (bron)
Vervuiling
Vervuiling kan ook een factor zijn. Woon je in een stad, dan kunnen de fijne stofdeeltjes van uitlaatgassen en andere vuiligheid op je huid terechtkomen en in je poriën. Met hetzelfde effect als de dode huidcellen. (bron)
Make-up en schoonheidsproducten
Make-up en schoonheidsproducten kunnen ook meespelen in de vorming en de instandhouding van acne. Vooral als je gaat slapen met make-up op! Ga nooit slapen met make-up op, ook al ben je te moe of heb je gewoon geen zin. Een goeie tip (misschien te simpel?) is om dan gewoon geen make-up op te doen als je toch niet van plan bent om het er weer af te doen. Alles wat je op je huid smeert en aanbrengt, kan je poriën verstoppen. Er komt namelijk een laag over je huid. Deze moet nog kunnen ademen.
Als je vaak of elke dag make-up draagt, probeer dan eens te minderen, of er minder op te doen. Soms kan ook niet-comedogene make-up helpen. Deze zou de poriën niet of minder verstoppen. Make-up die in feite al vervallen is, kan ook acne veroorzaken of verergeren. Na een bepaalde tijd gaan ingrediënten die bacteriën tegengaan in de make-up verdwijnen of veranderen. Er kunnen chemische reacties gevormd worden waardoor de make-up kan gaan irriteren. Gebruik best geen oude make-up of die je hebt gekregen van je moeder/bomma omdat zij het niet meer gebruikt.
Vuile make-up borstels en andere toebehoren kunnen je ook acne bezorgen of je acne erger maken. Make-up borstels nemen veel vuil en bacteriën op. Zorg ervoor dat deze geen kans krijgen om te woekeren door je borstels regelmatig te reinigen.
Talg is de 3e van de 5 oorzaken van acne
…
Wil je meer weten en verder lezen? Wil je er ook werk van maken om je acne op holistische manier aan te pakken met een bewezen en wetenschappelijk onderbouwde methode? Koop dan het e-boek via de knop hieronder voor slechts €25 incl. btw.
Heb je graag eerst meer info over de inhoud van het boek? Dat vind je op de onderstaande pagina:
Veel liefs en succes!
Jessie
Eén reactie