Acne is een huidaandoening
Acne is, simpel gezegd, een huidaandoening, of ook wel een huidprobleem. Waarom zeg ik ‘simpel’? Omdat in dit deze kennisbank hopelijk duidelijk wordt dat het niet puur een huidprobleem is, maar een algeheel gezondheidsprobleem, wat verschillende oorzaken (ook tegelijk) kan hebben. Voor het gemak spreek ik er gewoon over als ‘huidprobleem’ of ‘huidaandoening’.
Acne is een symptoom en een puzzel
En toch… is acne eerst en vooral een symptoom. En symptomen hebben oorzaken. Maar omdat er zoveel mogelijke oorzaken kunnen zijn voor deze aandoening, lijkt het een ingewikkelde puzzel. Die puzzel heb ik voor jou al overzichtelijker gemaakt door ze allemaal op te nemen in mijn e-boek, ze te bespreken en te linken met elkaar. Daarmee laat ik je ook zien hoe je ze kan elimineren. Voor een introductie in de materie kan je de pagina ‘Wat zijn de oorzaken van acne?’ lezen, die volgende week online komt.
Acne is een pestkop
De huidaandoening is meer dan een fysiek probleem. Het heeft ook effect op je mentale en emotionele welzijn. Meestal in negatieve zin. Juist gelijk een pestkop. Je kan er zodanig van in de put geraken dat je er moeilijk weer uitkomt. De huid is namelijk het eerste wat we zien, onze eerste indruk is belangrijk, maar die kan je helaas maar een keer maken. Er hangen nog zoveel vooroordelen en stigma rond acne, dus wie een huid vol puisten heeft zal over het algemeen slechter beoordeeld worden dan iemand met een mooie en gave huid.
Voorkomen
Het doet zich voor als (rode) bultjes, zwarte puntjes in de poriën en gele koppen die je op de huid kan zien zitten, meestal in het gezicht, op de borst en/of op de rug. Toch kan het over het hele lichaam voorkomen, zeker op de intieme delen zorgt dit voor veel ongemak, pijn of mogelijks zelfs (nog meer) schaamte.
De bultjes zijn verstopte poriën, er zit namelijk een wit / gele substantie in die daar in feite niet hoort te zijn. Eens de substantie meer en meer wordt en dus ook dichter en dichter bij de bovenste huidlaag komt, krijgt de bult een gele kop. Zodra er meer pus in zit dan dit dunne laagje aankan, barst het uit zichzelf open of kan je het zelf per ongeluk doen barsten door erover te wrijven, tegen te stoten of door andere zaken. Soms jeuken deze bultjes alsof er kleine insectjes in je huid rond zitten te krioelen, wat het probleem nog vervelender maakt.
Er bestaan verschillende graden, vormen en soorten van acne. De informatie daarover staat in de gelinkte pagina die nog online zal komen.
Wil je leven zonder acne?
Wil je meer weten en verder lezen? Wil je er ook werk van maken om je acne op holistische manier aan te pakken met een bewezen en wetenschappelijk onderbouwde methode? Koop dan het e-boek via de knop hieronder voor slechts €25 incl. btw.
Heb je graag eerst meer info over de inhoud van het boek? Dat vind je op de onderstaande pagina:
Veel liefs en succes!
Jessie
[1]
[1] Gezondheid en Wetenschap. (2019, 25 januari). Acne. Geraadpleegd via https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/acne
AcneVitaal. (2019, 9 mei 2019). Wat is acne?. Geraadpleegd via https://acnevitaal.nl/acne/wat-is-acne-vulgaris/