Luister naar je lichaam om vol-uit te léven

Schoonheid vanbinnen en vanbuiten

Zo’n half jaar geleden stond ik op een rommelmarkt in de buurt mijn kledij en spullen te verkopen. Door een mooie speling van het lot ging ik weer naar huis met 2 zepen die ik had gekregen, waaronder actieve houtskoolzeep. Hoe dit is gekomen en wat mijn ervaring is, vertel ik in deze blogpost.

Als ik ergens anders had gestaan…

Op de rommelmarkt waar ik stond, krijg je geen vaste staanplaats: wie eerst komt, eerst maalt. Recht tegenover mij op de markt stond een dame die mooie, unieke spullen te koop aanbood, waaronder ook zelfgemaakte zeep. Enkele jaren geleden was dat namelijk haar werk, zeep maken en verkopen. We hebben heel fijn met elkaar zitten babbelen de hele dag door en op een bepaald punt wou ze een van haar zepen aan mij geven. Uiteindelijk gaf ze er nog eentje, vanwege mijn acne: houtskoolzeep. Het ‘toeval’ wil dus dat als ik me ergens anders had gezet (en zij ook), we elkaar nooit hadden ontmoet en ik ook nu geen houtskool zeep zou hebben… en ook geen interessante info aan jullie kon geven hierover via mijn blog.

Vezelstofje rond zeep?

Ze wikkelde de eerste zeep in een speciale soort van stof die meekrimpt met de zeep terwijl je het gebruikt. Ik mocht zelf een patroon kiezen uit 2 opties, uiteraard koos ik voor een hartje. Wie weet wat deze stof precies is en hoe ik het zelf kan maken / rond zeep kan wikkelen, please, vertel! Stuur een berichtje via de reacties onderaan, alvast heel erg bedankt! Het was namelijk erg gemakkelijk, de zeep glijdt je hand niet uit en het fungeert dan als een soort van washandje, zodat het ook lekker schuimt.

Zeepblok omhulsel
Zeepblok omhulsel

Houtskoolzeep

Op het einde gaf ze me ook nog een andere zeep mee: houtskoolzeep. Dit kwam doordat we over gezondheid, voeding en energetische healing spraken (ze kan zelf reiki geven en ik aura- en chakratherapie). Ze vertelde dat ze eens haar houtskoolzeep aan iemand had gegeven die ook een huidaandoening had (psoriasis, eczeem of iets gelijkaardigs, schiet me niet dood want ik weet het niet meer goed). Die persoon was laaiend enthousiast omdat het zijn of haar huid wel degelijk drastisch verbeterde.

Ze wilde me de zeep dus ook geven zodat ik voor mezelf kon zien wat het met mijn huid zou doen. En zo geschiedde. Sindsdien gebruik ik elke ochtend de zeep tijdens mijn opfrisbeurt. Ondertussen zijn we al een half jaar verder, tijd genoeg dus om mijn huid eraan te laten wennen en ook echt te weten wat het precies doet (of niet).

Actieve houtskoolzeep
Actieve houtskoolzeep

Troeven van (actieve) houtskool(zeep)

(Actieve) houtskool heeft vele toepassingen. Zo heb ik het een keer als tabletten moeten slikken vanwege darm- en stoelgangproblemen. Het bindt zich aan heel veel stoffen, ook vergif of overdosissen (van geneesmiddelen, drugs, …) etc. Het zit bijvoorbeeld in zuiverende filters en werd in de WOI gebruikt in gasmaskers. Daarnaast is het ook antibacterieel. Vandaar dat het ook in zepen wordt verwerkt of als basis voor zeep dient: het reinigt de huid omdat het zich bindt aan de vetten en alle vuiligheid + het doodt bacteriën. Actieve houtskool is steeds populairder aan het worden in de schoonheidsindustrie: het zit in tandpasta, in maskers, cleansers, … 

Houtskoolzeep ziet pikzwart, maar tijdens het wassen met houtskoolzeep zie je er nauwelijks iets van. Afhankelijk van hoeveel je op je huid aanbrengt, ziet het donkergrijs tot wit. Er blijft uiteindelijk niets meer over van het zwart, dus geen paniek!

Mijn ervaring

Ingrediënten

Helaas kan ik buiten (actieve) houtskool niet vertellen welke ingrediënten er nog in zitten. Naar mijn gevoel zit er niet veel meer in dan wat er nodig is om gewoon een basic zeep te maken en is er actieve houtskool aan toegevoegd. In elk geval, voor mij is ‘hoe minder, hoe beter’ en mijn huid is er blij mee.

3-in-1 werking

De zeep is stevig en korrelig, dus ik breng het niet rechtstreeks op mijn gezicht aan. Ik was nog steeds eerst mijn gezicht met puur en alleen warm water, wrijf dan met een nat hand over het zeepblok en breng het zo aan op mijn nat gezicht. Ik herhaal dit tot ik voel dat er redelijk wat schuim ontstaat bij het rondwrijven. De korrels gebruik ik als een soort van mini-exfoliator. Dus mijn zeep heeft een 3-in-1 werking (naast reinigende en antibacteriële functie).

Voedend voor de huid

Soms laat ik het even intrekken (dan poets ik even mijn tanden bijvoorbeeld, of wanneer ik onder de douche sta, was ik mijn haar met een shampoobar en spoel daarna alles uit en af), maar meestal spoel ik het er direct weer af. Door de actieve houtskool even te laten intrekken, voed je je huid, dus dat is een 4e werking in 1 stukje zeep.

Niet uitdrogend

Ook al bindt actieve houtskool zich met de vetten van de huid, ik voel dat mijn gezicht niet uitgedroogd is na het wassen. Twee maanden geleden zelfs stapte ik eens uit de douche en voelde dat mijn huid opeens ongelooflijk zacht en ‘egaal’ was! Ik was zelf verbaasd, want ik had niets anders gedaan dan het gewoon te wassen met houtskoolzeep en het even in te laten trekken.

Coalface van Lush
Coalface van Lush
Compact

Doordat mijn zeepblok zo compact is, heb ik nu nog steeds niet erg veel opgebruikt. Ik schat dat het enkele jaren gaat meegaan als het op dit tempo blijft gaan. Dit staat in schril contrast met de karitézeep die ik enkele maanden geleden kocht in De Groene Wijzer, mijn 1e blok van de 3 is al erg veel kleiner ook al heb ik die pas rond september beginnen te gebruiken. Ok, ik was er heel mijn lichaam mee, ipv alleen mijn gezicht, maar dan nog. Je voelt en merkt gewoon dat die minder compact is.

Uitzondering op mijn dagelijkse routine

Wie al mijn e-boek ‘Leven met acne’ heeft gelezen, weet dat ik tot dan toe geen voorstander was van dagelijks je gezicht (zelfs je hele lichaam) met zeep te wassen. Dit vanwege de werking van zeep: het breekt je natuurlijke, beschermende vetlaagje op je huid af indien je je te vaak wast hiermee. Gewoon water is al goed genoeg tussen douchebeurten door. Zelfs de Hand (& Face) Soap van Forever (op basis van pure aloë vera voor wie hier nog niet van heeft gehoord) bracht me niet af van deze regel.

Toch met deze zeep doe ik dit wel. Ik voel bij deze zeep dat mijn gevoelige huid het aankan. Zoals ik hierboven al zei, droogt het de huid niet uit. Wat ik daarbij ook nog opmerkte, is dat het mijn acne toch verbetert. Het geneest uiteraard niet, maar ik kan bij mezelf vaststellen dat het mijn huid verbetert. Zelfs in een periode dat ik enorm veel snoep (en dus suiker, de hoofdzonde voor wiens lichaam snel acne ‘aanmaakt’) at, werd mijn acne nauwelijks erger. Dat was ongelooflijk!

Waarom het goed is tegen de symptomen van acne

Dat is ook logisch als je weet dat het 2 van de hoofdoorzaken aanpakt (weliswaar van buiten af en dus de symptomen, niet van binnenuit en de oorzaken, wat een beter en blijvend resultaat geeft): het adsorbeert vet (overtollige talg bijvoorbeeld) en doodt bacteriën (ook de bacteriën die in je poriën zitten en de ontstekingsreactie veroorzaken). Voor meer info, lees dan mijn e-boek ‘Leven met acne’.

Voor de aandachtige lezers: het is adsorberen, niet absorberen. Absorberen is in zich opnemen, adsorberen is aan zich hechten (aan het oppervlak dus).

Nieuwe actieve houtskoolzeep en actieve houtskool gezichtsmasker / scrub

Voor mijn verjaardag kreeg ik van de vriendin waar ik bij cohouse een groot blok actieve houtskoolzeep van de Lush – blijkbaar heet het Coalface – en een tester voor het actieve houtskoolmasker / scrub Dark Angels (ook van Lush). Normaal was het de bedoeling om de Dark Angels te kopen, maar de consulente van Lush zei blijkbaar tegen die vriendin dat ze vermoedde dat het een te hard product zou zijn voor een gevoelige huid en voor acne. Vandaar de tester dus. Ondertussen heb ik het reeds getest en mijn ervaring gedeeld.

Al na het eerste gebruik van de zeep (Coalface dus) was ik verkocht. Het is superzacht*, het heeft zeer fijne korrels en erna voelt mijn huid even proper en gaaf aan als bij de andere houtskoolzeep*2. Het heeft wel een sterker parfum dan mijn origineel stuk zeep.

Coalface van Lush

* Je gaat maar 1 keer met je hand over het blok en je hebt zeep mee om je te wassen. Ook in de zin van dat het zacht is voor de huid.
*2 Deze zeep is erg hard, heeft grovere korrels en je moet meermaals over het blok gaan met je hand om ietwat zeep mee te hebben.

Mijn verdict

Het moge duidelijk zijn: actieve houtskoolzeep blijft vanaf nu in mijn dagelijkse routine zitten, tot het moment dat het opeens niet meer zou werken, mijn huid er genoeg van heeft of totdat ik toevallig iets nieuws en beters ontdek.

Ik zou dus zeggen aan mijn medemensen die ook last hebben van acne: probeer zeker eens houtskoolzeep, voor minstens 3 maanden. Liefst met zo weinig mogelijk ingrediënten in (dus geen tierelantijntjes met parfums, etherische oliën (behalve tea trea olie, maar daar moet je dan ook maar net tegen kunnen) en dergelijke meer. Gewoon de basis ingrediënten om zeep te maken en actieve houtskool erin gemengd. Of je er eentje koopt met korrels of zonder, is afhankelijk van wat je wilt of aangenaam vindt. Wil je een exfoliërende werking, dan koop je best eentje met houtskoolkorrels erin.

Heb je zelf ook al actieve houtskoolzeep (gebruikt)? Zo ja, wat is dan jouw eigen ervaring? Heeft het geholpen of juist niet? Ik hoor het graag, dus laat even iets weten in een reactie hieronder. Heel erg bedankt!

Stop met dweilen met de kraan open!

Wil je stoppen met dweilen met de kraan open en de kraan dichtdraaien op holistische manier (helend voor het lichaam)? Dan zul je te weten mogen komen welke factoren jóuw acne veroorzaken en deze aanpakken. In mijn e-boek ‘Leven zonder acne’ staan ALLE mogelijke oorzaken van acne, dus het is dan alleen nog maar een eliminatiespel voor je ipv maanden of zelfs jaren aan onderzoek doen zoals ik heb gedaan.

Je krijgt ook nog eens een 11-stappen-plan om te volgen en al vanaf stap 1 je lichaam in helingsmodus te brengen. Daardoor zullen ook alle andere stappen sneller en effectiever verlopen. Wacht niet langer, maar investeer direct in je algehele gezondheid. Via de knop hieronder kan je het e-boek kopen voor slechts €15 excl. btw

Wil je graag eerst meer info over het boek incl. heel wat praktische tips en inzichten? Dan ben je op deze infopagina op het juiste internetadres. Lees je het liever als e-boek? Dat kan ook, druk dan op onderstaande knop.

Veel liefs,

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.