Luister naar je lichaam om vol-uit te léven

Schoonheid vanbinnen en vanbuiten

Ieders lichaam is anders en ieders lichaam reageert anders op (voedings)stoffen. Wanneer je lichaam echter een negatieve reactie geeft op zo’n stof, is het een allergie of een intolerantie. De twee lijken soms op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Het kan ook voorkomen dat je niets merkt van een allergie of intolerantie, terwijl je lichaam wel degelijk negatief reageert.

Allergieën

Je lichaam is mogelijks in weerstand tegen (pinda)noten, terwijl iemand anders zijn lichaam in weerstand is tegen tarwe of pollen. Bij jou is de reactie misschien zo hevig dat je eraan kan sterven, bij de ander is het mild, met alleen buikpijn, of een gezwollen keel, tranende ogen en jeuk. Hierbij reageert het immuunsysteem tegen de ‘indringer’, de ‘vijand’, de ‘gevaarlijke’ stof. Ook al is de stof niet levensbedreigend op zich. Allergieën zijn (meestal) duidelijk te herkennen aan de symptomen.

Intoleranties

Er is echter ook een andere reactie mogelijk: intolerantie. Hier komt je immuunsysteem niet aan te pas. Je lichaam kan iets gewoon niet verdragen, verteren, raakt geïrriteerd, gaat ontsteken en probeert het ding te elimineren. Denk aan de mensen met lactose-intolerantie, waaronder ik. Onze buik zwelt op, we krijgen krampen, krijgen last van winderigheid en kunnen zelfs diarree krijgen. Maar in ons bloed komen geen antistoffen en witte bloedcellen die komen vechten vrij.

Onder de radar

Nu is het zo dat je niet altijd doorhebt dat je lichaam op iets reageert. Dat kan verschillende redenen hebben: de reactie is te klein, te zacht, te kort, of je hebt het leren negeren en je merkt het niet meer op als zijnde een alarmbel.

Ik gebruik daarvoor altijd de vergelijking met een tilt geslagen sirene in een fabriek. Een zekere dag loeit die sirene, je schrikt je rot, maar niemand zet het uit, iedereen negeert het signaal. Op den duur wordt het achtergrondlawaai dat je hersenen filteren om goed te blijven functioneren. Dan komt er een moment dat de sirene stopt met loeien. Je hebt het eerst niet door. Je raakt weer gewend aan de stilte. Tot de sirene plots weer begint te loeien. Opnieuw schrik je en dek je je oren af.

Voor wie het FODMAP dieet heeft gedaan vanwege Prikkelbare Darm Syndroom of andere redenen, herkent dit misschien wel. Het duurt wel even voor je zo ontdekt waarop je lichaam eigenlijk reageert.

Maar het kan sneller!

Allergieën- en intolerantiestesten

Er bestaan meerdere methodes om te ontdekken wat je allergieën en intoleranties zijn, kortom, waar je lichaam op overreageert:

Zelf heb ik ervaring met al deze methodes en ze kloppen allemaal. Dit is mijn ervaring:

Ter illustratie van de QuintSysteme:

Zot hé? Voor mij is dit pure realiteit. Want alles is energie. Als je lang genoeg werkt aan je stressmanagement en met de methodes die ik je geef zul je op den duur door de winkel lopen en direct aanvoelen of een product een positief effect op je lichaam heeft of niet. Je zult het voelen aan je subtiele energie.

Zelftesten

Hoe test je dan zelf snel, gemakkelijk en gratis of je lichaam blij is met een voedingsmiddel, neutraal of dat het het liever niet heeft? Met de volgende 3 energetische testen:

  1. Touch For Health vingertest
  2. Eden Energy Medicine armtest
  3. Lichaamspendel

1. De TFH vingertest:

Plaats de stof, de verpakking waar de voeding inzit, … onder je linkeroksel. Laat de puntjes van je linker duim en ringvinger van dezelfde hand elkaar raken, ze vormen een lus. Probeer ze bij elkaar te houden terwijl je met je andere hand ze uit elkaar probeert te trekken. Heb je kracht in je linkervingers en blijven ze gemakkelijk tegen elkaar, maakt het je sterker. Krijg je ze gemakkelijk uit elkaar, verlies je kracht in je vingers, dan verzwakt het je lichaam.

2. Zie deze video (wel in het Engels) voor de beste uitleg en illustratie van hoe het werkt.

3. Neem de stof of verpakking in je handen. Leg het op je borstkas op de plek waar je middenrif eindigt en je buikholte begint. Je benen zijn tegen elkaar, je knieën lichtjes gebogen. Ontspan je schouders. Adem diep in en uit via je neus. Val je naar voor, richting wat je vasthebt dus, wil je lichaam het graag. Blijf je in het midden staan, is het neutraal. Val je naar achter, zegt je lichaam ‘nee’.

Let wel: de ‘nee’ betekent niet dat je lichaam allergisch of intolerant is! Het kan zijn dat je lichaam er op dat moment geen nood aan heeft als het ‘nee’ zegt. Wanneer het sytematisch ‘nee’ blijft, ook op nuchtere maag, dagen en weken achter elkaar, dan kan je ervan uitgaan dat je lichaam er slecht op reageert.

Deze technieken hebben ook mijn leven veranderd. Ik weet beter wat mijn lichaam verdraagt, waar het nood aan heeft, hoeveel en zelfs wanneer op de dag (sommige dingen verteert je lichaam nu eenmaal beter op bepaalde momenten in de dag en op andere momenten zelfs helemaal niet meer).

Heel veel succes, test- en experimenteerplezier en veel liefs,
Jessie

*PS: hierbij gaat het retrospectief gezien om een traumaspoor. Het was de tweede keer dat ik er naartoe ging als kind. Deze keer alleen met mijn vader. De eerste keer waren met mijn toenmalige eerste stiefmoeder en haar zoon erbij. Daar moet iets zijn gebeurt, rond diezelfde periode van het jaar, een traumatische ervaring.

Het lichaam slaat alle omgevingsdata op als ‘dit staat gelijk aan een onveilige omgeving’. De personen, de planten, bomen, wat je at of dronk, de zon, … Zelfs hele subtiele dingen worden onbewust opgevangen en opgeslagen door je hersenen. Wanneer een element terugkomt, slaat je hele systeem alarm, wat de allergische reactie teweegbrengt. Je lichaam raakt in weerstand tegen een of meerdere elementen die aanwezig waren op het traumatische moment. Blijkbaar waren dat 3 soorten grassen en berken in de pollenfase.

Nu zijn we jaren later en heb ik geen hooikoorts meer. Deze heb ik op verschillende manieren (holistisch – lichamelijk, mentaal, emotioneel, energetisch en symbolisch) aangepakt waardoor mijn systeem alle trauma, emoties, reacties heeft losgelaten. Ik heb de symbolische betekenissen van waar ik in weerstand tegen was ontdekt en de levenslessen geïntegreerd in mijn leven. Daar heb ik een e-boek over geschreven zodat jij hetzelfde kan verwezenlijken: Pak je allergie op holistische manier aan.