Luister naar je lichaam om vol-uit te léven

Schoonheid vanbinnen en vanbuiten

Luister je liever?

Acne weg ermee aflevering 3

Welkom in de derde aflevering van de Acne? Weg ermee! podcast. Ik ben Jessie Pittoors, bijna 33 jaar op het moment van deze opname en ervaringsdeskundige in het hele van mijn acne van binnenuit op een manier die mijn lichaam ondersteunt. In deze derde aflevering ga ik het hebben over de vijftien hardnekkige en schadelijke mythes over acne.

Nummer één is dat acne vanzelf weggaat met de tijd. Dat zeggen ze toch altijd? Bij mij hebben ze dat ook gezegd vroeger. Dat zal wel weggaan als je uit puberteit bent.

Geen zorgen. Maar dat is niet zo. Bij heel veel mensen blijft de acne bestaan en ja, wat doet er dan aan? Wat ik dus wil meegeven, is van wacht alstublieft niet met het aanpakken van je puisten tot het moment dat je het hebt.

Dat je uiteindelijk uit de puberteit bent, want tegen die tijd kan je lichaam al heel erg uit balans zijn door heel veel andere zaken die je ondertussen al had kunnen wegwerken, die disbalansen. Dus vandaar dat ik wil zeggen dat dat wel een schadelijke mythe is. Ook omdat je dan als puber de hoop hebt dat als je eruit bent uit de puberteit, dat wel weggaat.

En als de puberteit dan voorbij is en het is nog altijd niet weg, dat is zeer teleurstellend en nog schadelijker voor je zelfvertrouwen, want dan denk je echt, er is iets mis met mij. En dat is niet zo. Je lichaam werkt perfect.

En als je daar meer over wilt weten komen waarom dat zo is, waarom je lichaam net perfect werkt, ook al heb je de acne, daar heb ik dus een gratis e-boek over gemaakt. De vijf beperkende mythes en de vijf bevrijdende feiten over acne. En daarna ook een mini-workshop, driedelig, waarin dat allemaal wordt uitgelegd.

En een masterclass die daarna komt, waarin de overige inzichten worden meegegeven van hoe je lichaam eigenlijk werkt en hoe het dan eigenlijk komt dat je toch puisten hebt en blijft houden. En dus, nummer twee is dat acne alleen bij pubers voorkomt. Nee, want je kunt inderdaad ook na je puberteit nog altijd puisten blijven hebben, maar het kan ook zijn dat je nooit acne hebt gehad in je puberteit, dat je daar een chancer in bent geweest, een geluk hebt gehad, maar dat je dan op latere leeftijd, als je volwassen bent, toch puisten krijgt.

Af en toe eens een keer ene of ergere acne, dat kan ook. Dat wil dus zeggen dat er iets uit balans is in je lichaam. Daar mocht je dan naar kijken.

Dus dat wil niet zeggen dat er iets mis is met je, want die mythe kan inderdaad je doen denken van… Ah, ik krijg puisten, dus er is iets mis met mij. Nee. En dan een derde mythe, die ook hardnekkig is en schadelijk is, vooral voor de pubers onder ons, is dat acne besmettelijk is.

En dat is absoluut niet waar. Acne is alleen besmettelijk in de zin van als je een puist uitknijpt en je doet dat op een verkeerde manier. Normaal ga je naar de dermatoloog of naar een schoonheidsspecialiste.

Die doet dat op een goeie manier en met ontsmetting en blablabla. Maar wie heeft daar het geld en de tijd voor om dat zo te doen? Je ziet een puist, je gaat dat onmiddellijk aanpakken. In de badkamer bijvoorbeeld, met producten of zo.

Maar ja, dat dus. Maar het ding is niet omdat je met je huid tegen iemand anders zijn huid zag komen en toevallig was daar een puist bij je, dat die andere opeens ook puisten gaat krijgen. Nee.

Er is wel een bacterie die daar onder andere voor zorgt dat er puisten ontstaan. Maar iedereen heeft wel die bacterie op de huid en de ene heeft dat wat meer dan de andere. En dat heeft met heel veel verschillende andere factoren te maken, buiten die bacterie alleen al natuurlijk.

Dus het is niet omdat je met je huid tegen iemand anders bent gekomen dat die ene opeens puisten gaat krijgen door je. Dus laat je niet beïnvloeden door andere mensen. Laat je niet doen met pestgedrag.

En ook alsjeblieft, als je dit hoort en je hebt zelf geen puisten, gebruik dit ook niet als argument om mensen uit te sluiten bijvoorbeeld. Want dit kan zeer traumatiserend zijn. En ja, been there, done that.

Dus dan gaan we over naar nummer vier. En dat is dat acne een puur cosmetisch probleem is. Dat is ook een mythe.

En waarom is dat niet waar? In de eerste plaats is het natuurlijk een fysiek probleem. Je ziet het direct bij iemand of iemand puisten heeft of niet. En oké, dat is niet mooi, maar de impact van acne gaat veel verder dan dat.

Acne heeft namelijk ook nog een financiële impact, een sociale impact, een mentale en emotionele impact, noem het maar op. Ik ken er alles van, want ik heb zeventien jaar lang vol puisten rondgelopen. Ja, dat wist ik uiteraard niet, maar het niet toe.

Maar het is wel zo dat je dat ook niet mocht negeren, ook als ouder bijvoorbeeld, als je dit luistert. Als ouder van iemand die net puisten heeft gekregen of al een hele tijd met puisten rondloopt. Je merkt daar waarschijnlijk wel aan dat die daaronder leidt.

Ik leed daar zelf ook onder, want dat heeft een impact op je zelfbeeld, je zelfvertrouwen. Je komt waarschijnlijk minder buiten als iemand met puisten. Of je moet eerst een aantal lagen make-up aandoen om het zoveel mogelijk te verdoezelen voordat je genoeg zelfvertrouwen of moeite hebt om naar buiten te gaan of met mensen af te spreken in de pubertijd.

Je bent jezelf aan het ontdekken, wie je bent, tegenover anderen. En als je geremd wordt door die puisten in die ontwikkeling, door verschillende omstandigheden, van schaamte en schuldgevoelens en dat soort zaken, ja, dat heeft dus ook een impact op de rest van het leven. Dus je mag dat echt niet onderschatten.

Dus acne is niet gewoon puur een cosmetisch probleem. En dat wil ik dus meegeven dat het schaalig kan zijn als je daar geen rekening mee houdt. Dus ik zou zeggen, als je jezelf als puber hier heel erg onderleidt, dan zou ik zeggen, zoek hulp.

Niet alleen om je probleem op te lossen van het fysieke aspect van de acne, maar ook gewoon voor het mentale en emotionele stuk wat los te kunnen laten. Want eigenlijk draait het ook daarom. Om acne op te lossen, is er ook emotionele en mentale balans nodig.

De acne heeft een impact daarop, maar het gaat zichzelf wel in stand houden op die manier. Want je gaat jezelf beginnen te saboteren enzovoort. Maar dat gaat ons een beetje te ver leiden voor deze Mythen-aflevering.

Dus ik zou zeggen, neem contact met mij op, ga naar mijn website, lichaamswijsheid.eu. Ik heb een gratis Facebookgroep, Leven zonder acne, waar je met mij in contact kunt komen. Ik heb heel veel gratis dingen staan waarmee je al op weg wordt geholpen. Dus ik zou zeggen, kijk daar zeker naar.

En dan, nummer vijf, is dat sterkere of duurdere producten beter zijn dan goedkopere en minder sterke producten. En ik ga nu zeggen, het is niet omdat een product duurder is dan een ander product, dat het ook beter is. En dat geldt met alle andere dingen ook in het leven.

Het is niet omdat het een dure chacos is, dat die chacos beter is dan een goedkopere. Natuurlijk, als het spotgoedkoop is, dan is de kans zeer groot dat het niet zo duurzaam is, dat het ook snel kapot gaat gaan of… Je weet wel wat ik wil zeggen. Maar het ding is, je hoeft niet per se straffer producten te gebruiken.

Sterker nog, en pun intended, het zijn niet de producten die je acne gaan oplossen. Het gaat namelijk van binnenuit komen. De acne komt van binnenuit, dus dan hoort het ook van binnenuit aan te pakken.

Want wat je gaat doen, is gewoon symptoombestrijding met die producten. Het is niet omdat je niet genoeg producten gebruikt of geen goede producten gebruikt, dat je nog altijd acne hebt. En er zijn ook wel goedkopere producten, zoals bijvoorbeeld… Ik denk dat het The Ordinary is.

Ja, ik ben niet zo voor het producten te gebruiken, maar ik ken wel een beetje van die dingen. Bijvoorbeeld, die hebben een soort van pure vitamine E of C-product. In hoeverre dat dat echt puur is, want ik ken het niet, ik heb het nooit gebruikt, ik heb het nooit gekocht.

Je moet gewoon de achterkant bekijken van de ingrediënten. Die zijn goedkoper tegenover andere producten, waar dan nog wat meer dingen aan worden toegevoegd. En uiteraard, hoe meer dingen er aan worden toegevoegd, hoe belastender het ook kan zijn voor je lichaam en hoe meer je erop kan reageren als je een gevoelige huid hebt.

Dus kijk gewoon naar wat er is van producten die voor je huid goed zijn. En er zijn trucjes om te weten of je huid je lichaam er tegen kan of niet. Dat leer je in de tweede deel van de mini-workshop, als je mijn gratis e-book downloadt, van de mythen en de feiten.

Dan kun je dat allemaal testen op je lichaam, voordat je het koopt, je moet het niet open doen, en je weet direct of je lichaam er happy mee is of niet. Maar je weet uiteraard dat dat product je acne niet gaat oplossen. Het gaat het misschien wel een beetje verhelpen als in zachter maken, minder rood, minder jeukerig, wat doen uitroven enzovoort.

Maar als je de kraan niet toedraait, dan ga je dat moeten blijven kopen, blijven gebruiken en op de duur gaat het misschien niet meer zijn werk kunnen doen, omdat je lichaam er ook gewoon aan wendt. Een andere hardnekkige en ook schadelijke mythe is dat puisten uitknijpen ze sneller weggaat. Ja, al wie puisten heeft, no judgment.

Ik heb zelf ook altijd mijn puisten uitgeknepen. Ik vond dat zeer satisfying. Dat gaf ook rust, maar natuurlijk ook schuld en schaamtegevoelens.

Dus ik kan het niet aanraden, uiteraard, want het heeft met OCD te maken, er zit heel veel onder. Dus als je het kunt voorkomen, om daarmee te beginnen, alstublieft, begin er niet aan, want het is een straatje zonder eind. Door het uitknijpen ga je het misschien ook verkeerd uitknijpen en daarmee ga je schade toebrengen aan de onderliggende weefsels van de huid en dan ook nog kan dat overspringen naar andere poriën die dan ook weer ontstoken geraken en dat dat ook weer een puist gaat vormen.

Vandaar dat je ook vaak van die lijntjes krijgt, zo’n hele strook van puisten op een rij. Maar soms kunnen die ook tegelijkertijd ontstaan en dan mag je eens kijken naar de meridianen op het gezicht, zo’n meridians face in het Engels intikken. Dan krijg je de beste resultaten in mijn ogen en dan kun je zien, het zit daar ongeveer in die buurt en dan kun je zien welke meridianen en dan kun je dat linken met een orgaan.

Dat is nog een tip, trouwens. Dus het is niet omdat je iets uitknijpt en dat het op een rijtje is dat dat te maken heeft met de meridiaan, maar vooral als het tegelijkertijd ontstaat op een rij, dan kun je daar eens naar gaan kijken. Het geeft een grotere kans op die tekenvorming als je puist uitknijpt.

Het gaat ook meer kunnen ontsteken, want je krabt ofwel je huid open of je duwt het open, dat het ook echt een wonde is die niet echt supermooi is. Uiteraard ga ik aanraden om het ook te ontsmetten en er ook verzorgende producten aan te brengen, zoals aloe vera. Het is allergisch aan ui en aan latex, want in het aloe vera-blad zit een strookje latex tussen het blad en de gel.

Aloe vera is ook familie van de ui, dus als je daar niet goed tegen kunt, tegen de ui, dan ook niet gebruiken. Je kunt er net zoals bij alle andere natuurlijke producten een allergische reactie of intolerantiereactie op hebben. Probeer eerst een beetje en dan… En dat is op puur mogelijk.

Een aloe vera-blad van de bio-winkel bijvoorbeeld, of koop een grote aloe vera-plant, verzorg tegen je ui en op die manier kun je ook aan de gel geraken. Moet je dat te veel genoeg vinden, heb je aloe vera-producten van Forever Living Products. Dat is even een betaalde promotie, om het zo te zeggen.

Dat is affiliate marketing. Ik verdeel die producten, omdat ik daarmee in contact ben gekomen. Ik heb daar heel mooie resultaten mee verkregen.

Dat was een van mijn puzzelstukjes die opkwamen in mijn leven. En ik ben daar nog altijd blij mee. Ik gebruik die producten ook nog altijd.

Niet allemaal, uiteraard, maar ik heb mijn favorieten, waaronder de jelly. En die gebruik ik dan op mijn puisten. En dat heeft gewoon verschillende effecten.

Die aloe vera-gel zit de voedingsstoffen in, kalmeert de huid enzovoort. Dus het is een soort bio-kitje in een tube, noemen ze dat. En op mijn blog van Wellbeing heb ik dat een keer uitgeschreven.

Dus dat kun je ook allemaal lezen, bekijken en je ding ermee doen. Dus dat is een extra tip van mij. En dus, de huid is dan open.

Je hebt dan meer kans op bacteriën, virussen en andere troepen die je dan kan binnenbrengen in je lichaam. En dat is eigenlijk niet de bedoeling, dus dan kan dat ontsteken. Dus gewoon niet doen.

Best niet. Ook al ben ik zelf iemand die dat niet echt kan laten. Ja, my bad.

Zodoende, niet sneller verdwijnen. Oké, de pus is eruit, maar je blijft nog altijd achter met rode wonden. Want je lichaam moet dat terug herstellen.

En dat kan langer duren dan dat de pus vanzelf zou zijn weggegaan. Maar dat wil niet zeggen dat als je de pus gewoon laat staan en vanzelf laat weggaan, dat je vrijwaardig blijft van die tekens. Want dat is bij mij opgevallen.

Vooral bij, niet puisten, maar bij boebels, zo’n muggebeten. Als ik die kon laten zijn voor wat het was, dus daar echt niet aan krabben, absoluut niet, dan kreeg je daar net niet-tekens van dan wanneer ik ze wel openkrabde en dan op de korsus en blablabla. Dat was een ding.

Maar ik kon dus niet zeggen, krab ze nu allemaal open, knijp ze allemaal open om niet-tekens te voorkomen. Dit is mijn lichaam, dit is mijn huid. Ieders huid is anders, ieders lichaam is anders.

Alsjeblieft, niet meer experimenteren. Als je het kunt laten voor wat het is, laat het voor wat het is. Begin niet met puisten uit te knijpen als je nog maar net recent puisten hebt gekregen.

Zorg ervoor dat je geen OCD krijgt daarop, zoals ik. Dat is heel moeilijk om daar terug vanaf te raken, of toch in mijn hoofd. Waarschijnlijk is het heel simpel met hypnose of andere technieken of te ontdekken wat daaronder zit.

Zeer waarschijnlijk mijn controlefreak en mijn onzekerheid en dat soort zaken en bepaalde gedachten die ik dan liever niet denk en op die manier een beetje wegkrab, om het zo te zeggen. Dus, I don’t know. In elk geval, dit is een schadelijke mythe.

Het doet ze niet sneller weggaan. Je voelt je alleen nog maar schuldiger en beschamder daarvoor. Ja, want dat is dan ook met bloed gepaard.

Als je dan naar buiten gaat en mensen zien dat je bloed hebt op je gezicht, dan schaam je je nog meer. Begin daar dan dat. Voilà.

Dat is mijn tip voor u. En dan heb je nummero zeven. En dat is dat acne met medicatie genezen kan worden. En hier kom ik zeer waarschijnlijk in het vaarwater van bepaalde instanties, maar dit is mijn visie.

Genezing komt van binnenuit. Je lichaam kan zichzelf genezen. En je lichaam heeft gewoon soms setjes nodig om het zelfheelend vermogen terug aan te wakkeren.

Ons lichaam kan zichzelf perfect genezen, dat leg ik ook allemaal uit in de mini-workshop en in de masterclass. Dus ik ga er niet te diep op ingaan. En medicatie is in mijn ogen meestal, niet altijd, gewoon symptoombestrijding.

En dat geeft ook heel veel andere zaken van andere symptomen, waar je dan waarschijnlijk ook nog meer piljes voor moet pakken. Dus ik ben daar absoluut geen voorstander van. In bepaalde gevallen is het uiteraard noodzakelijk om te blijven leven, bijvoorbeeld, voor uw bloeddruk enzovoort.

Maar in mijn ogen is dat ook maar een soort van pleister op de wonden, omdat daar altijd wel een onderliggende oorzaak zit. En dat vind ik jammer in de westerse geneeskunde, dat daar nooit echt naar wordt gezocht, van wat is dan eigenlijk hetgeen dat het heeft veroorzaakt. Wat is er eigenlijk allemaal aan het mislopen in het lichaam of in de geest, omdat die twee met elkaar gelinkt zijn, en ook qua energie.

Dus dat is mijn visie van die antibiotica die wordt voorgeschreven, of ook die zware vitamine A-kuur. Dat is eigenlijk een middel om de symptomen te bestrijden en niet om de oorzaak aan te pakken. En vandaar dat het ook wel zeer zware negatieve effecten heeft.

Antibiotica, dat maakt ook de goede bacteriën kapot. De darmflora is uit balans, dus die moet je al terug in balans brengen. En ja, krijg je dan terug puisten? Ja of nee.

Je kunt ook niet te lang antibiotica blijven gebruiken, want dan creëren we ook superbacteriën enzovoort. Dat wil je ook niet. En dan heb je de vitamine A-kuur.

Die belast je lever heel erg en je nieren. Dus je moet constant op bloedonderzoek gaan om te zien dat je lever en je nieren en andere zaken nog wel deftig hun werk doen. Maar het ding is net dat je lever en je nieren net nodig zijn om je huid terug in orde te brengen.

En waarom die vitamine A-kuur dan? Omdat die ervoor zorgt dat de talgkleren minder talg gaan aanmaken. Maar dat is net een ding. Volgens de westerse geneeskunde is die overtalge talgaanmaak een van de vier of vijf oorzaken.

Maar het ding is, die talg die overtalg wordt geproduceerd, die overproductie komt ergens vandaan. Daar is een reden voor. En dat moet je aanpakken.

En niet per se je lichaam belasten met superveel vitamine A, waarmee je lever en je nieren zo overbelast raken, zodat je talgkleren minder talg gaan aanmaken. Snap je wat ik wil zeggen? Dus als je begint te begrijpen hoe je lichaam in elkaar zit, dan kun je het op een andere manier doen die je lichaam ondersteunt, in plaats van dat het gaat belasten. Dat wil ik dus meegeven.

Dan heb je… Je hebt dat waarschijnlijk al op het internet gevonden, van die huisdoeningkeukenmiddeltjes, zoals tandpasta, citroensap, knoflook, eiwit en ijs op de puist te aanbrengen. En dat helpt, blijkbaar. Wel, ik kan je heel hard garanderen dat dat zeer schadelijk is.

Buiten het eiwit misschien. Op je gezicht smeren als een soort masker. Daar kunnen we niet veel verkeerd mee doen.

Maar dan kunnen we ook beter andere maskers gebruiken in plaats van een eiwitmasker. Maar sowieso, tandpasta, citroensap en ijs is not done. De tandpasta, daar zitten chemicaliën in.

Dat irriteert je huid. Je beschadigt je huid op die manier. En ja, voilà.

Dus eigenlijk moet ik daar niet te veel over uitweiden. Ik heb het zelf ook allemaal geprobeerd. Dus no judgment als je het al hebt gedaan.

Of als je het toch uit wilt proberen, als je zo koppig bent, zoals ik. Dan denk ik altijd van, ik wil het eerst zelf wel uitproberen. Maar ik kan je dus garanderen, dat gaat niet helpen.

Dat is ook gewoon dweilen met de kraan open. En citroensap. Ik heb eens een keer een website ontdekt en die promoten dat.

Ja, doe maar even citroensap op je puisten of op je hele gezicht. Omdat dat zou helpen tegen de puisten. Ik zal je zeggen, doe dat alstublieft niet zelf, niet thuis en zeker niet in de lente en de zomer, dat je daarna naar buiten gaat.

Want je gaat gegarandeerd een verbrande huid hebben. En ja, dat wil je dus ook niet. Je kunt daar dus letterlijk mensen schade mee toebrengen.

Als je dat dus promoot op je website of doorvertelt aan anderen. Je liever dat dus niet meer te doen. En dan heb je ijs.

Ijs is kalmerend voor ontstekingen bijvoorbeeld. Als je een operatie hebt gehad en je hebt een zwelling, dan leg je ijs op je gezicht. Maar dan doe je dat meestal ook gewoon met een doek erom, zodat het niet direct op je huid komt.

Want dat is schadelijk voor je huid. Ik moet er denk ik geen tekening bij maken. Dus sowieso ook niet op je puisten direct aanbrengen, zou ik zeggen.

Er zijn andere manieren om die ontsteking van je puisten te verbeteren. Dat komt natuurlijk ergens vandaan, die ontsteking. Dat gaat ook niet echt helpen, zelfs als je daar een doek rond wint.

Waarom zou je dat doen? Al die moeite doen om er gewoon niet veel effect van te hebben. En dan de knoflook. Ja, knoflook heeft antibacteriële eigenschappen.

Dat is ook heel goed als je dat inneemt. En ook veel eet, bijvoorbeeld bij maaltijden, bij gerechten. En daar is een reden voor.

Maar ik zou zeggen, alsjeblieft, niet gewoon dingen op je gezicht smeren, ook al zijn ze goed voor de gezondheid. En ja, je gaat gewoon weer het weilen met de kraan open. In knoflook zit ook een chemische stof die ervoor zorgt dat je huid gaat verbranden als je het op je huid smeert, net zoals met ijs en citroensap.

Je huid verbrandt gewoon. Neem liever de knoflook in, puur of niet puur. Want dat is ook goed voor je lever, trouwens.

Doe dat liever dan dat je het op je gezicht smeert. Neem het van mij aan. En dan, de volgende is dat chloor acne kan verminderen.

Je zult het vast al een keer hebben meegemaakt. Je hebt gepuisd, je bent op vakantie, op zwembadcruise of zo, of in een hotel met een zwembad. En uiteraard hoort daar chloor in, vanwege de bacteriën die daar weerlichteren.

En dan zult je vast al gemerkt hebben dat je huid daarna wel anders uitziet, minder acne heeft, minder puisten, een beetje gladder is en zo. Dus gewoon droger in het algemeen. Dat heeft inderdaad een drogend effect, die chloor.

Maar het ding is, chloor is ook zeer irriterend voor de huid. Dus ga alsjeblieft niet als remedie tegen puisten zoveel mogelijk in het zwembad zitten en water met chloor op je gezicht smeren, want dat heeft gewoon een contraproductief effect. Er is trouwens ook zoiets als chloor acne.

Zoek dat maar een keer op. Dat is dus acne die je krijgt van chloor. Het is niet goed, ook niet die chloor.

Je huid is poreus, die absorbeert ook heel veel. Dus dat water komt ook gewoon in je systeem terecht en je lichaam heeft dan ook weer middelen nodig om dat te kunnen filteren, weer te doen verdwijnen. En je lichaam heeft het blijkbaar al moeilijk met bepaalde zaken te filteren via de normale wegen, waardoor het via je huid naar buiten komt.

Dus ik denk niet dat je dat echt wil doen. En dan heb je de volgende, die er een beetje op lijkt, en dat is de zon, die acne zou doen verdwijnen, doen genezen. En dat is dus ook weer een fabeltje, want oké, de zon, vitamine D… Vitamine D helpt sowieso het hele lichaam gezonder te worden, maar het is vanwege onder andere het uitroogende effect dat de puisten verminderen, want het is door de tallucht, de vettigheid enzovoort.

En oké, in het begin heeft dat effect, je hebt minder puisten, maar je zult zien aan een bepaalde tijd, van in de zon te zitten, in een warme orde, dat je huid ook weer meer puisten begint te krijgen. En dat komt omdat je huid zichzelf gaat beschermen. De horenlaag wordt dikker om zich te beschermen en dat verstopt dus nog meer poriën, dus vandaar dat je dan ook weer dat terugkaatseffect hebt.

Dus het is een fabeltje, het helpt in het begin, maar het is niet de oplossing. Dus ga alsjeblieft niet gewoon in warme orde gaan wonen, puur om je puisten te doen verdwijnen, te doen genezen, want dat is dus niet wat het probleem is. En dan hebben we scrups en peelings, dat ze blijkbaar goed zouden zijn tegen acne.

En daar moet ik bij zeggen, ik heb in mijn pubertijd zoveel scrups en peelings geprobeerd. Toen waren er nog niet echt van die chemische peelings, dat is pas jaren later gekomen. Maar ik heb heel lang moeten zoeken naar een product dat mijn huid goed kon verdragen, ik heb een gevoelige huid, dat niet schadelijk is voor de huid.

Ik heb het uiteindelijk gevonden. Helaas is dat nu niet meer verkrijgbaar. Ze hebben dat uit de markt gehaald, wat ik heel jammer vind.

Ik heb gelukkig nog een deel van de laatste tube die ik nog kon kopen toen. Ik dacht, ik ga toch een voorraadje inslaan. Maar ja, is wat.

Je hebt heel veel verschillende soorten scrups en peelings. Je hebt al ten eerste fysieke en chemische peelings. Fysieke is echt zo dat het met handmatige bewegingen, zoals met die Clarison-tattoestel, dat was keipopulair toen in die tijd.

En ik wou dat zelf ook hebben. Helaas heb ik dat nooit gekregen voor mijn verjaardag en kerstmis. Maar ik snap ook waarom, want dat is redelijk duur.

En dan heb je nog bijvoorbeeld die loofa’s of die natuurlijke, scrupachtige sponsen. En dan heb je ook fysieke scrups, zoals die lotions met korotjes. En afhankelijk van welke substantie die korotjes zijn, is dat al dan niet schadelijk voor je huid.

Want als het gaat over bolletjes gemaakt van bepaalde olie, zoals jojobaolie, dan kun je daar niet echt veel mee verkeerd doen. Maar als ze gemaakt zijn van materiaal, bijvoorbeeld kokosschil, of hoe noemt dat daar, die dan verbrand zijn en helemaal verpulverd, of op een andere manier andere producten die helemaal fijngemalen zijn, die hebben nog altijd wel scherpe kantjes. En dat maakt dan dat je huid microwondjes krijgt.

Je ziet dat niet met blote ogen, maar ze zijn er wel als je met een vergrootglas gaat kijken of naar een schoonheidsspecialiste gaat. Die kan dat allemaal wel zien met zo’n speciaal toestel, dat dat zo wat inzoomt. En dat wil je dus ook vermijden, want dat zorgt er ook net voor dat je huid meer geïrriteerd raakt, zichzelf terug in hertelmoediging gaat brengen enzovoort.

Dus beter van niet, hè. En je hebt dus de chemische scrups en peelings. En dat heeft meer te maken met de ingrediënten.

De chemische producten die daarin zitten, die ervoor zorgen dat de horenlaag, dus eigenlijk de dodelaag op je huid, zachter wordt en dat je die gemakkelijker eraf krijgt. En dat mag je dus ook niet te lang op je gezicht laten zitten, want anders kun je ook echt irritatie krijgen en verbrandingsverschijnselen enzovoort. Dus daar moet je mee opletten.

En dan heb je nog synthetische en organische producten in die categorie. En je hebt synthetisch, dat is volledig chemische dingen enzovoort. Niet veel natuurlijke aan.

En organisch is zoveel mogelijk natuurlijke producten. Het spreekt voor zich. En ja, het ene is niet beter dan het ander, maar ik wil je gewoon zeggen, die scrups en die peelings gaan ook weer niet de kraan dichtdraaien.

Dat helpt uiteraard wel om de dode huidcellen, die ze niet dagelijks gebruiken, eraf te krijgen, zodat er minder verstoppingen mogelijk zijn. En dan kun je inderdaad wel een vermindering ervaren van je puisten. Maar het ding is dat als je dat te veel gebruikt ook, wat ik ook nog wou zeggen, dus dagelijks of… Ik zou zeggen dat je twee tot maximaal drie keer per week mag gebruiken, ook afhankelijk van welke peeling je gebruikt.

Die chemische of die fysieke. Hoe meer je dat gebruikt, hoe meer je van je huid gaat afschrapen of met die chemische dingen er gaat afdoen. Maar dat kan dus ook irriterend zijn, waardoor je je huid weer probeert te beschermen met meertalig aanmaak, waardoor dat het probleem eigenlijk gewoon nog verergert.

Ja, je kunt dus van allerlei dingen veroorzaken die je net wilde vermijden op die manier. Dus niet te veel gebruiken per week. En ook afhankelijk van welke dat je hebt, ook niet te lang op het moment zelf.

Dus het is gewoon ook weer dweilen met de kraan open, maar het kan wel wat helpen. Let dat dus gewoon voorop, niet te veel doen. Dan ben je contraproductief bezig.

En dan gaan we over naar het laatste gedeelte van de mythes. En dat is namelijk over make-up en producten smeren op je huid. Olievrije producten zouden de beste zijn voor de acnegevoelige huid. Dat is een mythe omdat, er zijn namelijk goede en slechte oliën. Je hebt comedogene en niet-comedogene oliën. Afhankelijk van waar je huid tegen kan en wat het doet met je huid uiteraard is het ene beter dan het andere. Ze zeggen dat comedogene zaken, producten, make-up, oliën het beste zijn om zo weinig mogelijk verstoppingen te veroorzaken. Dat kan best zijn. Maar dus, het is niet dat je olievrije producten moet kopen. Je moet gewoon kijken naar wat voor olie erin zit het product en kies dan beter voor het niet-comedogene, maar als je lichaam en huid er niet goed tegenkunnen, heeft dat ook niet veel zin.

Een andere mythe is: als je een zuivere huid wilt, gebruik dan geen make-up. Het ding is, ik heb nooit make-up gebruikt in mijn hele pubertijd tot ik 17 jaar was. Toen ik dan af en toe een keer make-up aandeed, zag ik niet direct gewoon een verschil van oh ik heb opeens veel meer puisten ofzo. Natuurlijk hebben de mensen die elke dag make-up opdoen, uiteraard heeft dat een invloed op het gezicht, op de puisten, op de gezondheid van de huid. Want je huid moet kunnen ademen. Het lijkt me gewoon niet interessant en niet gezond voor je huid om er uren een laag erop te hebben. Of dat nu een minerale make up, olievrije of niet, whatever, gewoon iets dat erop blijft zitten, dat lijkt me niet interessant al je je acne wilt verbeteren. Du sowieso let ook gewoon op met make-up.

Als je dan over make-up spreekt heb je de comedogene en niet-comedogene make-up. De mythe daarvan is: als je acne hebt kun je beter niet-comedogene make-up gebruiken. Daar heb ik net van gezegd dat al je het echt nog beter wilt doen, is het geen make-up te gebruiken. Probeer gewoon je zelfvertrouwen zodanig op te krikken dat je het niet meer nodig hebt, dat je gewoon de mensen kunt laten zien wie je bent zonder dat ze direct eerst je puisten zien. Uiteraard horen daar nog andere dingen bij van, dat je eerst de allerergste acne moet wegkrijgen voordat ge waarschijnlijk tot dat punt komt. Maar op een bepaald punt ga je merken dat je zelfvertrouwen nog altijd niet veel beter is dan in evenredigheid met je gezicht. Want toen ik, ik was toen bijna 26 jaar ofzo, had ik nog altijd wat puisten, maar al veel minder dan in het middelbaar, het was gewoon zo hier en daar nog een beetje, dat stoorde mij nog altijd, maar ik had nog altijd even weinig zelfvertrouwen. Het is niet dat het evenredig omhoog gaat al dat je puisten verminderen, dat wil ik zeggen. Daar hoor je ook echt aan te werken. Als je contant make-up gaat blijven dragen om je puisten te verdoezelen om dan zelfvertrouwen te hebben om dan naar buiten te gaan, om te gaan feesten, om weet ik veel wat te doen, ga je op den duur, ook al heb je geen acne meer, als je daar aan hebt gewerkt, nog altijd *make-up* blijven gebruiken omdat je je zo onzeker voelt over jezelf of dat kleine puistje dat er nog is, of die verkleuring, of dat litteken dat je eraan hebt overgehouden, enzovoort. Mijn doel is ook gewoon jouw zelfvertrouwen zodanig terug op te krikken dat je dat u niet meer naar beneden laat halen al die dingen. Dus ook al heb je nog 10 puisten op je gezicht, dat je toch nog genoeg zelfvertrouwen hebt om daarmee naar buiten te komen en gewoon jezelf te kunnen zijn. En mensen gaan dat echt niet zo hard zien als jij dat zelf ziet in de spiegel waar je dat op 5 centimeter afstand ziet, nap je? Je zit jezelf in de weg.

En dan, normaal is dit de laatste mythe, dat is de 15e: dat slapen met minerale make-up betekent dat je geen acne gaat krijgen. Ik heb dat ooit een eens keer gelezen, dat dat iemand zei, of dat dat een ding was toen in die tijd van ‘als je slaapt met minerale make-up, ga je geen acne extra krijgen’. Want het was toen al een ding van ‘oh dat is zo vervelend die make-up er elke dag er terug afdoen’. Als je make-up hebt opgedaan, vind ik ook wel dat je de moeite moet doen om die er in de avond terug af te doen. Het is niet de bedoeling dat die erop blijft zitten, dat is niet goed voor je huid, het komt in je bloedbaan terecht al die ingrediënten die erin zitten, dus, daar moet je ook rekening mee houden. En zeker als je ermee gaat slapen, komt het op je kussen terecht, allez, het is gewoon niet hygiënisch, laten we dat zeggen. En ik snap volledig, no judgement dat je dat toch eens een keertje doet, maar hoe minder dat je dat doet, hoe beter. Want je moet het er sowieso eerst afhalen voor je een nieuwe laag erop doet. Maar dus, slapen met minerale make-up zou dan wonder boven wonder geen extra acne geven. Allez, ik heb zoiets van, of daar nu minerale make-up in zit of olievrije make-up of weet ik veel wat, het is nog altijd iets dat op je huid ligt. Dat gaat nog altijd een effect hebben op je huid. Dus, doe gewoon de moeite om het eraf te halen. Of dat dat nu een label heeft minerale, olievrije of niet-comedogene make-up of whatever, haal het eraf, dat is het allerbete.

Dan hebben we alle mythes gehad die ik wou geven in deze aflevering, of toch de hardnekkige en schadelijke mythes. Dan ga ik in de volgende aflevering het hebben over de 15 verrassende feiten over acne. Tot in de volgende aflevering dus zou ik zeggen. Mocht je met vragen zitten, twijfels zitten enzovoort, mag je mij altijd contacteren met onderwerpen waar je het over wilt hebben of zaken waar je mee zit dat je eens besproken wilt horen. Dan ga ik je sowieso een antwoord terugsturen en ja, wie weet komt je vraag, thema, twijfel of weet ik veel wat waar je mee zit een keer aan bod in deze podcast. Ik hoor heel graag van jou en dan tot de volgende aflevering!

Veel liefs,

Jessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *