Luister je liever?
Acne weg ermee aflevering 4
Welkom in de vierde aflevering van de Acne? Weg ermee! podcast. Ik ben Jessie Pittoors, bijna 33 jaar op het moment van deze opname, een ervaringsdeskundige in het hele van mijn acne van binnenuit, op een manier die mijn lichaam ondersteunt. In deze aflevering ga ik het hebben over de 15 verrassende feiten over acne.
Laten we er direct in vliegen. Nummer één is dat shampoo acne kan verergeren. Dit komt misschien een beetje verrassend over, dat is ook wel mijn bedoeling, maar het is inderdaad wel degelijk zo dat shampoo je haar, die absorbeert dat niet, dat komt als een laagje over je haar terecht en als je bijvoorbeeld lang haar hebt of je haar komt als een froufrou over je voorhoofd of langs de zijkant van je gezicht, op je wangen of aan de kaaklijn, dan kan het inderdaad zijn dat je huid reageert op de producten, de ingrediënten die in de shampoo zitten en dus op je haar.
Zeker als je een gevoelige huid hebt, dan is het zeker aan te raden om eens te kijken naar de ingrediënten van je shampoo. Ik ben altijd gegaan voor shampoos met zo weinig mogelijk ingrediënten, zo min mogelijk parfums, omdat parfums ook echt wel de huid kunnen irriteren en bijvoorbeeld ook siliconen en andere zaken die je op het internet wel kunt vinden, dat ze tegenwoordig al minder en minder in shampoos doen en bijvoorbeeld ook touche gel, maar ja, je kunt altijd eens een keer veranderen van shampoo, je haar raakt ook gewend aan shampoos trouwens, mocht je dat nog niet hebben gemerkt, dus wissel het eens een keer af, zie waar het beter mee gaat en ja, dit is misschien een extreme tip, maar ik ben vroeger wel eens een keer no-pool gegaan, geen shampoo meer, onder andere vanwege de acne, maar niet alleen voor dat, dat is nog altijd wel dat je haar wordt gewassen, het is niet dat je opeens onhygiënisch gaat zijn op die manier, maar het wordt gewassen met appelazijn en eventueel ook met natriumbicarbonaat. In het begin gaat het wel wat fettiger worden, maar op een bepaald punt gaat je haar, de hoofd uit, het gewend worden dat het niet constant, niet meer super veel telg moet gaan aanmaken, waardoor het zich gaat stabiliseren en dan kunt je inderdaad gewoon zonder chemicaliën je haar wassen en dat is nog altijd veel beter in mijn ogen dan alle dingen dat je eigenlijk op je hoofd uit krijgt en op je haar en wat ook natuurlijk via je hoofd uit wordt geabsorbeerd in je lichaam en wat je lichaam natuurlijk ook weer gaat moeten verwerken, dus dat is een tip, maar ja, je ziet zelf maar waar dat je voor open staat.
Je kunt ook een andere manier verzinnen om daarmee om te gaan, namelijk je haar opsteken bijvoorbeeld, afhankelijk van hoe lang dat je haar is en of dat je een man bent of een vrouw en ook zeker in de nacht is dat wel belangrijk, omdat je ligt te fruiten, ligt te draaien en te keren en dan komt je haar wel vaker in je gezicht terecht en dat kan dus ook extra effect geven uiteraard, buiten het feit dat het al in de dag in je gezicht hangt, ook nog eens in de nacht. Daar zijn bijvoorbeeld van die soort van haarmaskers voor, van die netjes maar zo in volledige stof, heb ik gezien onlangs via Facebook en dat is ook goed voor je haar trouwens, of dat je nu stijlhaar hebt of krullend haar of dat je haar ook wat nat is of droogt, dat maakt eigenlijk niet uit, dus je kunt dat ook doen als je uit de douche bent gekomen en dan ga slapen daarmee. Dat is beter dan gewoon in een handdoek draaien, niet dat ik dat al heb zoiets, ik doe dat gewoon zo in een handdoek bijvoorbeeld of ja op een andere manier dat ik het uit mijn gezicht hou als ik niet net uit de douche kom voor ik ga slapen.
Ook gewoon natuurlijk droog is sowieso ook al veel beter voor je haar, dat dat minder uitdroogt en ja dan krijg ik ook veel meer niet alleen volume, maar ook meer vorm in mijn haar. Ik heb altijd stijl haar gehad, maar sinds ik eigenlijk zo goed als zo weinig mogelijk chemicaliën gebruik in mijn shampoo of dan net met de no-pool challenge, dan heb ik dus gemerkt, wanneer ik ook mijn haar op een natuurlijke manier liet drogen, dat ik veel meer volume en vorm had in mijn haar. Dat mijn haar niet gewoon stijl is, maar dat het echt wel iets meer had dan gewoon recht naar beneden.
Dus dat zijn gewoon tips waar je iets mee kunt doen. Je hebt van die clipjes, je hebt diademen ook voor de vrouwen, je hebt tegenwoordig ook van die, allee het bestaat al wel een tijd he, van nog toen ik nog in het middelbaar zat, dan zo van die ja stoffen, diademen precies, die zo over heel je haar kunnen gaan en je kunt dat zo uittrekken. Je hebt verschillende mogelijkheden voor de mannen, bijvoorbeeld denk ik dan aan gel om het haar wat meer uit het gezicht te houden, dan ook wel een zo’n natuurlijk mogelijke gel uiteraard.
Dus ja, zie maar wat je kunt verzinnen om zo weinig mogelijk haar in je gezicht te krijgen. En dan nummer twee is dat wasmiddelen ook je acne kunnen verergeren. Dat heeft te maken met je kledij, met je paddenhoed, handdoeken dat je gebruikt bijvoorbeeld, vooral als je ook waterverzachter gebruikt.
Dat zit natuurlijk allemaal in die stoffen en als die in contact komen met je huid, en je huid kan daar weer niet tegen, dan kun je inderdaad ook weer acne krijgen of behouden. Dus check daar ook zeker even naar. Kun je wel tegen de waterverzachter of tegen het wasmiddel, kun je op een andere manier misschien je kleren wassen met een zelfgemaakt wasmiddel bijvoorbeeld, dat niet zo heel veel chemicaliën bevat.
En je kunt ook op een manier in de winkel testen waar dat je huid en je lichaam wel tegen kan. Zoals ik in de vorige aflevering heb gezegd zit dat in het tweede deel van de mini-workshop die je krijgt na de gratis download van de 5 beperkende mythes en de 5 bevrijdende feiten over acne, in dat tweede deel geef ik een tool mee waarmee je kunt testen waar dat je lichaam tegen kan en waar niet. Dus ik zou zeggen, download die gratis weggever en je krijgt de rest gratis en voor niks erbij.
Verrassend feit nummer drie is dat de stof van je beddenhoed ook een invloed heeft op je huid en ook op de puisten. En daarmee bedoel ik voornamelijk de satijnenstof, dat die een zeer goed effect heeft op de huid die puisten heeft of gevoelig is voor puisten te krijgen. En dat heeft zo zijn verschillende redenen.
Ik ga er een aantal op noemen. Je kunt dat trouwens ook allemaal wel online vinden, maar het is toch gemakkelijker als het allemaal op één plek te vinden is. Ze zeggen van satijnenberghoed, die dalen we mee in, dat het anti-aging is voor minder rimpels te krijgen.
Je hebt niet meer zo’n last van slaapvouwen, dat je zo wakker wordt. Zochtes vroeger, je kijkt in de spiegel, dat daar opeens een hele streep in zit van je kussensloop en dat daar een vouw in zat in de stof. En dus dat het ook een stralende huid geeft door de soort van polysten, de werking van satijn.
Ja, ik weet natuurlijk niet in hoeverre dat dat klopt van deze persoon die dat heeft geschreven. Maar men zegt ook dat satijn acne en onzuiverheden vermindert, omdat satijn zo’n zachte stof is, zo zacht glijdt over de huid, dat het niet echt zo irritatie geeft. En die irritatie zorgt dus onder andere voor ontstekingen en van alles en nog wat dat ook acne kan veroorzaken.
Het reguleert blijkbaar ook de talgproductie daardoor en de huid wordt er rustiger van. Daarnaast absorbeert satijn ook heel veel minder zaken van ja, vuiligheid, zoals de olie, de talg van je gezicht en ook bijvoorbeeld, het vermindert ook bacterie-ophopingen. Dus dat helpt sowieso dan nog eens extra voor een betere, zuiverdere huid.
Dus ik zou zeggen, probeer het dan een keer uit. Satijn lijkt me niet echt super goeie koop te zijn, maar mocht het je helpen met je huid te verbeteren, waarom niet? Alle kleine beetjes kunnen helpen. Ik ben niet echt zo voor de quick fixes enzo, maar deze soort zaken zijn nu wel dingen die mij de moeite waard lijken om een keer uit te testen.
En dan kun je voor jezelf nog altijd uitmaken daarna, of dat het moeite waard is of niet. Ik zou sowieso een keer aanraden om eens te kijken van wat voor stof je hebt als kledij. Want als het van plastic vooral gemaakt is, plastic is sowieso al niet echt super interessant voor je huid en je lichaam.
Dus probeer zoveel mogelijk natuurlijke producten daarin te laten zitten van je kledij en bergoerd en badhanddoeken enzo. En hoe zachter ook, hoe beter voor je huid. Dus minder irritatie.
En dan, nummer 4 is dat je slaapkwaliteit ook een invloed heeft op je huid. Dat heeft zijn redenen, want dat heeft te maken met een kaskade aan de ene na de andere factor die daarmee te maken heeft. Als je slecht slaapt, dat vormt eigenlijk meer stress aan.
Je bent moe en blablabla. Je zit in een soort van overlevingsstand en dat zorgt er onder andere voor, indirect, dat je meer puisten gaat krijgen. En ook nog daarbovenop, dat is toch bij mij het geval, ik weet niet hoe dat bij jou zit, dan gebeurt het dat ik ook meer honger heb.
Of meer trek in zoet en koekjes en allerlei dingen die niet gezond zijn, maar wel lekker. Dat zorgt er dan ook nog eens voor, omdat dat bij mij mijn triggers zijn, dat ik terug puisten krijg. En dus ik zou voorstellen van, kijk eens naar je slaappatroon, naar je slaaphygiëne, je slaapkwaliteit.
Hoe goed slaap je? Hoe lang slaap je? Hoe diep slaap je? Zijn je gemakkelijk wakker te maken? Zijn je uitgerust ook in de ochtend of niet? En zorg er dan voor dat je je slaap verbetert. Ik heb daar trouwens een e-boek van gemaakt, of eerder voorgemaakt, met heel veel tips en inzichten om je slaapkwaliteit te verbeteren, als je interesse hebt om dat te ontvangen. En voorlopig geef ik het eventjes gratis weg in ruil voor reviews.
Stuur mij dan een pv-berichtje via social media, Lichaamswijsheid, op Instagram en op Facebook. Of in de Leven zonder acne Facebookgroep, waar je ook in kunt zitten. Of een e-mailtje via info.lichaamswijsheid.eu. Dus je kunt mij op verschillende kanalen bereiken.
En dan stuur ik je dat e-boek door, zodat je daarmee aan de slag kunt gaan en dat ook al kunt elimineren, die factor. En daar zitten ook trouwens heel veel interessante extra dingen bij, die in verband met de organen en de energieën van je lichaam te maken hebben. En wanneer je wakker wordt in het midden van de nacht en je niet meer kunt slapen enzovoort.
Wat dat kan betekenen en hoe je dat dan het beste aanpakt. Dus ik zou je zeker aanraden om dat een keer door te nemen. Dus ik hoor heel graag van je, sowieso.
Nummer 5 is, dat wat je eet en drinkt, speelt wel degelijk een rol. In mijn tijd toch vooral, en nu begint dat wel wat te veranderen gelukkig, was het vooral een heel zware mythe. Dat als je naar de dokter ging en je zei van ja, ik merk dat als ik chocola eet, dat ik meer puisten krijg.
Dat die zegt van ja, dat zit in je kop. Dat denk je maar. Maar dat is wel degelijk een ding.
Het klopt wat je merkt. Want je lichaam weet het beste en jij weet het beste wat je ziet met je lichaam. Ook de dermatoloog had toen tegen mij gezegd van ja, nee nee, dat kan niet.
Of nee, dat heeft geen verband met elkaar. Maar dat is dus niet zo. Er is wel degelijk een link tussen wat je eet en drinkt en je huid.
En dat heeft verschillende redenen waar ik niet dieper op in ga gaan in deze podcast. In mijn e-book, Leven zonder acne, staat dat helemaal uitgebreid uitgelegd van hoe dat allemaal in elkaar zit. En ik kan daar echt uren over vertellen.
Want ja, het is echt uitgebreid. En dus, let echt op wat je eet en drinkt. Maak het nooit zo een lijstje van wat je eet en drinkt.
Van oké, hier merk ik het bij dat dat erger wordt. Hou gewoon een dagboek bij van dit heb ik gegeten en gedronken vandaag. En zo heb ik mij gevoeld qua lichamelijke sensaties.
En de dag erna, hoe is het dan mee puisten enzovoort. Allee, nu ga je beginnen linken met elkaar wat dat daar eigenlijk onder kan liggen. En als je dus wilt te weten komen waar de lichaam tegen kan en niet tegen kan, zoals ik al heb gezegd.
Vraag het gratis e-boek aan om dan de gratis mini-workshop te krijgen. Tweede deel, daar kom je te weten dat je kunt zien van oké, dat voedingsmiddel dat zegt mijn lichaam van nee, liever niet. En dan kun je dat beginnen vermijden en direct resultaten boeken.
En dan heb je nummer zes. Dat is dat je levensstijl natuurlijk ook invloed heeft op je huid. Want ja, als je niet gezond eet, niet genoeg beweegt.
Natuurlijk ook je gedachten en je emoties. Hoe dat je je eigenlijk gedraagt in het algemeen. Want je gedachten en emoties hebben invloed op je gedrag.
Dan ja, kun je er ook van uitgaan dat je jezelf gaat saboteren op onbewuste manieren. Dus gewoon in het algemeen. Iemand die constant naar een McDonald’s gaat bijvoorbeeld, tegenover iemand die altijd naar de natuurwinkel gaat en gezonde dingen eet.
Ja, je kunt al raden wie dat er meer lichamelijke problemen gaat krijgen dan de anderen. Uiteraard speelt er nog veel meer bij van wie dat zwaarder ziek wordt of gezonder blijft. Want je kunt inderdaad levenslang roken en alcohol drinken en nooit lichamelijke problemen krijgen.
En iemand die kei-gezond eet en leeft en opeens krijgt die kanker, daar zitten andere mechanismes ook onder. Afhankelijk van hoe zwaar je lichaam belast en hoe sterk je lichaam er eigenlijk tegen kan. En qua genen, bla bla bla.
Dus niet alles over één kant scheren. Een beetje nuancering toch, daarbij. Maar in het algemeen, je levensstijl heeft ook invloed op je acne.
Dus als je iets wilt veranderen aan je gezicht, dat je je acne wilt verbeteren, minder puissen wilt hebben, dan zult je ook iets mogen veranderen aan je levensstijl. En als je niet weet wat, dan kom je dus bij mij terecht en dan kan ik je aangeven van kijk, om deze en deze vlakken merk ik dat je wel verbeterpunten hebt, dat je mee aan de slag kunt gaan. Dus contacteer mij gerust om daar meer over te weten en dan hoop ik je te horen, te zien en verder te kunnen helpen.
En dan nummer 7 is dat acne niet puur hormonaal is. Uiteraard, acne, hormonen, pubertijd, standaard, dat is normaal. Iedereen weet dat.
Maar het ding is, de acne, de puisten, worden niet puur alleen door hormonen veroorzaakt. Die overproductie van tallich en die bacteriën in de poriën en dat soort zaken allemaal, dat is ook iets dat meespeelt. Maar er zit nog zoveel extra onder, wat ik niet allemaal kan meegeven in deze podcast.
En dat gaat ook veel te ver, daarom dat ik mijn e-boek heb geschreven, Leven zonder acne, waarin dat dat allemaal wordt uitgelegd, al de mogelijke oorzaken en dan te ontdekken welke dat bij je spelen. Maar die hormonen, uiteraard spelen die een rol in de aanmaak van de tallichproductie, maar onder die hormonen liggen nog zoveel andere elementen die je kunt aanpakken om die hormonen terug in balans te brengen. Dat wil ik dus allemaal meegeven in mijn boek, met mijn begeleiding enzovoort.
Dus wil je daarmee aan de slag gaan, je weet mij te vinden. Acne is een puzzel. Zoals ik net heb gezegd, er zijn zoveel elementen onder dat stuk van de hormonen.
En dan heb je nog heel veel andere elementen ook nog eens daarbij, naast de hormonen. Dus dat is eigenlijk een hele puzzel dat je hoort te leggen. En ik heb die puzzel doorheen die jaren beetje bij beetje kunnen leggen.
Van, ah ja, en dit speelt een rol. Ah, en dat ook nog. Ah, en dat ook nog.
Dus door mijn eigen ervaringen, mijn eigen experimenten op mijn lichaam en ook door het lezen van wetenschappelijke artikelen, luisteren naar experts op verschillende vakgebieden enzovoort, heb ik elk gezien van, oké, dat is hier een puzzel, hoe moet ik in die leggen? Oké, bij mij speelt dit en dat een rol. En heel veel of heel weinig. En bij iedereen gaat dat ook wel een beetje anders zijn.
Andere puzzelstukken zijn groter bij de ene dan bij de andere. Bij de ene speelt dit een rol, bij de andere dan weer niet. Maar het plaatje is voor iedereen wel hetzelfde, om het zo te zeggen.
Dus ik geef gewoon een plaatje mee, ik geef de puzzelstukjes en je gaat met mijn methode, de Gams-Weissheid-methode, gewoon de puzzel beginnen leggen voor jezelf. Van, oké, dit is bij mij het geval en in deze mate. En zo kan ik het op die manier aanpakken en dus elimineren.
En dan, nummer negen, is dat stress een heel grote rol speelt. Dat is een van de dingen met die hormonen en dat soort zaken. En dat kan ik al meegeven, geef ik ook gratis mee na het e-book dat je kunt downloaden over de vijf beperkende mythes en de vijf bevrijdende feiten over acne.
Dan krijg je dus die hele reeks van de mini-workshop en dan de masterclass en daarin krijg je dat dus ook mee. Onder andere dat stress een grote rol speelt en waarom en hoe het dan in elkaar zit en blablabla. Maar dat is dus het allereerste dat je hoort aan te pakken.
Want alle andere zaken die daaronder zitten, die gaan veel beter functioneren als je die stress aanpakt. Als je dat dus niet aanpakt, dan ben je ook een beetje aan het weilen met de kraan open. Het gaat wel werken, maar veel trager, veel minder goed dan wanneer je stap nummer één aanpakt.
Nummer tien is dat je huid en darmen gelinkt zijn met elkaar. Volgens mij heb ik het daar met dat voedingsstukje ook al over gehad, deels, vandaar ik daar heel erg over kan uitweiden over hoe dat allemaal komt. En dat is dus één van de dingen die daarbij horen, namelijk je huid en je darmen zijn met elkaar gelinkt.
Je huid en je darmen in de embryologie, dus wanneer je nog in de buik zit van je moeder, zat eerder, zit er nu niet meer in, dan heb je drie verschillende dermen, stukjes weefsel eigenlijk. En uit die drie ontstaan alle verschillende organen en andere weefsels, zoals botten en spieren enzovoort. En de huid en de darmen zijn eigenlijk één en al hetzelfde.
Als je daar ook even bij stilstaat, je mond gaat over in je keel. Dus de mond van buiten naar de mond van binnen en dan in je keel en dan zo maag en dan heel je darmstelsel en dan helemaal beneden gaat het ook terug over in de huid, als je daar even over nadenkt. Als je dat beseft, dan weet je ook dat het de omgedraaide wereld is.
Dus je huid van buiten is omgedraaid in je binnenste, als darmen enzovoort. Die zijn dus ook doorlaatbaar, je darmen. En wat er dus doorkomt in de bloedbaan, dat heeft dus ook impact op je gezondheid.
En afhankelijk van de gezondheid van je darmen, gaat je huid ook gezond of niet gezond zijn. Ja, dat is nog maar een stukje van die link tussen de darmen en de huid, dus daar ga ik het dan eventjes bij laten. Maar wil je dat dus ook aanpakken, die darmgezondheid, zien wat dat er allemaal van factoren in kunnen meespelen, dan staat dat allemaal in mijn e-book.
In mijn begeleiding doe je het jezelf traject van de Essentials-reeks. Dus er zijn mogelijkheden genoeg om daarmee aan de slag te gaan. En in de Leven zonder acne Facebookgroep heb ik volgens mij ook al een deel daarvan in één van de Quick Wins gezet.
Dus dat is ook allemaal gratis, vier Quick Wins, en daar kun je ook al direct resultaten mee boeken. Uiteraard niet in de juiste volgorde, dus het gaat een beetje zo zijn met de kraan open nog altijd, maar je gaat wel al kunnen merken van het doet iets. Dat is mijn doel uiteraard.
En dan heb je nummer 11. Ik vind dat trouwens een heel mooi getal, 11. Dat is door tekorten dat je acne kan ontstaan of in stand worden gehouden of verergeren.
Ik merk dat ook als ik bepaalde tekorten heb aan mineralen of aminozuren of… Ja, je hebt gewoon bouwstenen van je lichaam, we moeten dat binnenkrijgen via onze voeding, maar het kan zijn, omdat… Dat heb ik ook in een e-boek geschreven, dat ik ook meerdanks Mohamed Boularier vanuit Nederland heb kunnen verzamelen, met natuurlijk ook inzichten van andere bronnen. Je hebt natuurlijk de grond die aan het verarmen is, daar zitten minder vitamine en mineralen in bijvoorbeeld, dus dan ga je dat ook veel minder kunnen opnemen uiteraard. Maar het kan ook zijn dat je, dat is een van de andere factoren, problemen hebt met je spijsvertreding.
Als je maagzuur niet zuur genoeg is, ja, dan ga je ook niet goed je voeding kunnen afbreken, waardoor je lichaam die stukjes dat het eigenlijk nodig heeft, ook niet goed kan opnemen of verwerken. Dus dan krijg je zo tekorten in je lichaam. Want je lichaam herstelt zichzelf als het juiste omstandigheden heeft, waaronder de juiste voedingsstoffen krijgt, de juiste omgeving in het algemeen, ben je veilig en dat soort zaken.
En als je lichaam zichzelf niet goed kan herstellen, omdat het juiste voedingsstoffen daar niet voor geeft, ja, dan is het logisch dat je lichaam ook op een bepaalde manier gaat uiten van, kijk, er klopt iets niet, er is iets niet in balans, help mij. En dat kan dus onder andere met acne zijn, dat je dan dat symptoom krijgt, die tekens krijgt. Dan heb je nog allergieën en intoleranties die ook kunnen meespelen.
Uiteraard als je allergisch bent aan iets of intolerant, dan gaat je lichaam sowieso in weerstand en dat is een stressfactor. Ik heb al gezegd, stress speelt een heel grote rol, dus dat is dubbel zo erg dan eigenlijk. Maar als je dus ergens allergisch of intolerant voor bent, je lichaam heeft moeite met dat te verwerken.
Dus het moet op een of andere manier geëlimineerd worden, maar als de normale wegen ook niet genoeg werken, want dat is eigenlijk ook wel een verborgen zoveelste feit, dat je er uit kunt halen, hint, hint, hint, dan gaat het lichaam dat op een andere manier moeten naar buiten zien te brengen en dat is dan onder andere de huid, voilà. Intoleranties, meeste mensen zijn zich daar niet echt van bewust, omdat dat soms heel erg onder de radar kan zijn, of omdat je dat zo hard hebt onderdrukt al van je kindertijd, dat je het niet meer opmerkt. Ik heb daar een heel mooie anekdote, of eerder, niet anekdote, maar zo een vergelijking.
Ik zal het een vergelijking noemen, ik kan even niet meer op het woord komen, dat is erg, ik weet het. Maar dat je in een werkplaats werkt, zo een magazijn bijvoorbeeld, en daar is een brandalarm en normaal moet dat aanspringen wanneer er rook is. Dan hoor je dat, oké, er is brand, we moeten allemaal weg, het moet opgelost worden, maar het kan zijn dat dat alarm kapot is.
Op den duur hoor je dat gewoon niet meer, omdat dat achtergrond informatie begint te worden voor je hersenen en dan heb je zoiets van, ik moet daar niet meer bewust van zijn, want het is toch constant, er wordt toch niks aan gedaan, dus we negeren dat gewoon, zo werken je hersenen. Op een bepaald punt kan het dan zijn dat dat toch wordt hersteld, en dan is het alarm af, een hele tijd, en op een bepaald punt is er echt rook, of vuur, en gaat dat terug af, en dan hoor je dat terug loeien, van ah ja, oh. Want je bent het niet meer gewend, en dan is het terug opeens wel heel duidelijk.
Maar het ding is, in dit geval met puisten, de alarm is niet kapot. Het alarm gaat af, omdat er rook is, en dat blijft. Maar op den duur gaan we dat inderdaad niet meer opmerken, die symptomen, die pijn, dat ongemak, die krampen, of dat soort zaken allemaal, waardoor je dat dus gaat negeren.
Dat is achtergrond informatie geworden, en pas wanneer je bepaalde dingen weer gaat aanpassen, gaat het even niet meer doen, of niet meer eten, niet meer drinken, of gewoon in het algemeen, en je verandert iets, waardoor dat de alarm opeens uitgaat, en je houdt dan een tijd vol, en op een bepaald punt introduceert je terug die rook, dan opeens springt de alarm terug aan, en gaat het dat wel terugmerken. Dat is mijn vergelijking met hoe het zich in het dagelijks leven kan voordoen. Ik hoop dat dat een beetje duidelijk is, en ook een goede vergelijking, want ik gebruik die heel vaak.
En dan hebben we nummer 13, en dat is dat ontstekingen ook een rol hebben in acne. Uiteraard, je hebt puisten die ontstoken zijn, die rood zien, vol pus, gele koppen, en je hebt natuurlijk die zwarte puntjes, en comedone noemen ze dat, in het officiële jargon, en dan heb je nog echt zo de siesten, die dus onderuit zijn, je kunt die niet uitknijpen, die zijn ook heel groot, dik, en breed, en pijnlijk. Maar ik heb het dus puur over echt die ontstoken, rode, pijnlijke puisten.
Dat is sowieso al een ontsteking op zich, maar puisten komen ook door ontstekingen in het lichaam. Je lichaam moet dan eigenlijk in verweer tegen iets, dat is een ontsteking, dat het lichaam vecht tegen iets, dat wordt warm, maar dat kan soms heel miniem zijn, als in lachgeradig noemen ze dat. En als je over heel je lichaam lachgeradige ontstekingen hebt, je lichaam is constant aan het vechten tegen van alles en nog wat, dat put je wel ten eerste uit, en dan heb je ook nog, ja, al die stoffen die vrijkomen om dat te bestrijden, plus hetgeen dat wordt bestreden, zijn ook nog eens afvalstoffen, maar die moeten ook verwerkt worden, en het feit is, met puisten onder andere, nogmaals, de derde keer, dat bepaalde zaken niet goed meer werken om die dingen te elimineren uit je lichaam, waardoor het via de huid naar buiten komt.
Voilà, dus dat wou ik dan daarmee meegeven. Dan de voorlaatste is dat zelfliefde ook een impact heeft op je puisten, op je acne, want ik heb daar iemand voor ontmoet, nee, niet speciaal voor, maar iemand dat ik heb ontmoet had een keer gezegd, omdat die zijn zoon, of stiefzoon, of was het een geadopteerde zoon, ook voor puisten stond, maar het ding was, op die manier zei de psyche, via het lichaam, van geef mij aandacht, geef mij liefde, ik mis liefde, maar ook vooral zelfliefde. Als iemand in het leven als kind nooit echt liefde heeft gekend, gekregen, eventueel ook mishandelingen enzovoort, in mijn geval speelt dat ook een rol daarmee, maar niet per se bij iedereen met acne, uiteraard, maar alles wat je hebt meegekregen vanuit je kindertijd, zowel positief als negatief, heeft ook een effect op later leeftijd.
Maar dus ook de psyche, het lichaam, verbinding met elkaar, als je niet van jezelf houdt, omdat je dat nooit hebt gekregen, die liefde, en ook nooit die aanmoediging, of de elementen om zelfliefde te ontwikkelen, dan ga je ook bepaalde dingen doen voor jezelf, die niet vanuit zelfliefde komen, maar meer uit zelfsabotage. Dat is bijvoorbeeld, als je het moeilijk hebt, emoties hebt waarmee je niet goed kunt omgaan, dat is trouwens ook nummer vijftien, tegelijkertijd, dan ga je dat onderdrukken. Je hebt daar verschillende manieren voor, met verslavingen is dat meestal omdat je iets voelt dat oncomfortabel is, en je mocht het niet eten, je kunt het niet eten, je wilt het niet eten, er kan van alles meespelen, dat is ook al stresserend voor je lichaam, en op zich, en dan ga je dat onderdrukken met bijvoorbeeld eten, en niet altijd gezond eten.
Als je lichaam het al moeilijk heeft, en je doet er nog dingen bovenop, die het nog moeilijker maken, ja, één plus één is twee. En als je meer zelfliefde gaat ontwikkelen, dan ga je meer dingen doen die vanuit liefde naar je lichaam toegaan, naar in het algemeen naar jezelf, ook psychologisch, emotioneel en mentaal, vanuit die plek ga je andere keuzes maken, ga je andere handelingen doen, ga je bepaalde dingen laten, ga je bepaalde dingen extra doen, zodat je lichaam terug meer in balans kan komen, dan is die zelfsabotage al veel minder. En dus dat vijftiende verrassende feit is dat die mentale en emotionele wereld ook een rol spelen.
Het één kan niet zonder het ander. Je hebt een lichaam, maar je bent een ziel. Je bent een ziel, een bewustzijn, hoe je het ook wil noemen, met een lichaam.
Je bent je lichaam niet. En die twee kunnen niet zonder elkaar. En je bewustzijn, je hebt emoties, je hebt gevoelens, je hebt gedachtes, je hebt beperkende overtuigingen meegekregen van uit je kindertijd enzovoort enzovoort. En al die dingen hebben impact op je lichaam. In mijn masterclass en mijn mini-workshop leg ik dat ook allemaal uit hoe dat dat allemaal in elkaar zit met voorbeelden uit mijn eigen leven van hoe dat de link tussen mijn lichaam en psyche overduidelijk was van: ok dit is er gebeurd, zo heb ik gereageerd, dat heeft dat met mij gedaan en dat is als symptoom dan ontstaan. Als lichamelijk symptoom dus he. Dat is gewoon heel duidelijk voor mij. Ik wil graag dat je je daar bewuster van gaat worden dat die mentale en emotionele balans ook zeer belangrijk is om ja, terug je lichaam in balans te brengen en dus ook je huid meer in balans te brengen.
En dan ben ik nu aan het einde van deze aflevering. Ik heb ze alle 15 gehad. Dan hoop ik dat je er ook iets aan hebt gehad. Laat me weten wat je het meeste is bijgebleven, wat het meest verrassende was, iets dat je moeilijk kon geloven, of de beste, … ik hoor heel graag van je via de Facebookgroep, via Instagram, via mijn Facebookpagina, of ook via e-mail, dan kunnen we met elkaar in verbinding gaan. En dan mag je ook altijd voorstellen doen van ‘oh ik zit met dit met dat met deze vraag, met die twijfel, of eender wat dat je wilt dat ik bespreek in deze podcast en dat lijkt me heel fijn om zo die wisselwerking te hebben met elkaar. En sowieso je krijgt altijd een persoonlijk antwoord van mij terug. Dan zie ik je in de volgende aflevering. Momenteel weet ik nog niet wat ik daarin ga vertellen, dat gaat nog een verrassing worden, dat zie je dan wel. Als je later luistert, wanneer ik het al heb geplaatst, weet je het al uiteraard via de titel. Dus ik ga mezelf verrassen, ik ga jou verrassen.
Tot de volgende dus, veel liefs en veel succes met deze inzichten!
Jessie