Luister naar je lichaam om vol-uit te léven

Schoonheid vanbinnen en vanbuiten

Wil je weten wat acne is? Dat staat op de Wat is acne? – pagina. Heel kort gezegd is acne een symptoom. En symptomen hebben oorzaken. Op deze pagina geef ik in vogelvlucht enkele delen van de puzzel mee, namelijk de kijk vanuit de Westerse geneeskunde en in de visie van de Oosterse geneeskunde. In mijn e-boek Leven zonder acne bespreek ik deze invalshoeken uitgebreider dan op deze pagina. Waarom zeg ik puzzel? Omdat het namelijk door meerdere factoren wordt veroorzaakt en in stand wordt gehouden alsook omdat de meeste stukjes gelinkt zijn aan andere.

De visie van de Westerse geneeskunde op acne

Over het algemeen, simpel uitgelegd en redelijk kort door de bocht genomen, komt het door de volgende 4 factoren:

Overmatige talgproductie is een van de oorzaken van acne

Gewone talgproductie

Voor we dieper ingaan op talg, is het belangrijk om te weten wat talg is en doet. Talg is een lichaamseigen olie-achtige substantie die door de talgklieren wordt aangemaakt. Deze klieren bevinden zich in de huid en scheiden de talg af via de huidporiën. Talg, ook wel huidsmeer genoemd, houdt onze huid soepel en gehydrateerd houdt. De talgproductie wordt grotendeels geregeld door de mannelijke hormonen.

Normaal wordt het samen met de dode huidcellen en die andere vuiligheden uit je poriën geduwd door het natuurlijke huidvernieuwingsproces. Echter, soms gaat dat niet snel genoeg en blijft het zitten, met als gevolg een verstopte porie. Door de verstopping hoopt de talg zich op, kan er een broeihaard voor de bovenstaande bacteriën ontstaan en kan het gaan ontsteken.[1] Zo komen comedonen (de gele koppen), mee-eters en de andere vormen van acne tot stand. Toch, als je je huid gaat uitdrogen met agressieve producten, zal je huid van zichzelf weer meer talg gaan aanmaken. Een vicieuze cirkel dus.

Overproductie en verstopping

Een Niet alleen een normale talgproductie kan acne veroorzaken, maar overproductie van talg kan des te meer je poriën verstoppen.[2] Omdat er teveel talg wordt geproduceerd, verkleinen de openingen van de talgklieren, waardoor de talg moeilijker en moeilijker naar buiten kan. Uiteindelijk is de uitgang volledig geblokkeerd, maar de productie gaat door. De talg hoopt zich op en dat vormt dan de puist. De verstopping raakt meestal ook ontstoken.[3] Acne kan ook ontstaan vanwege ontstoken talgklieren op de huid. Ze hoeven niet per se al verstopt te zijn.[4]

Let op, de bron naar waar in dit stuk over talg vaker werd verwezen claimt ook dat acne niet het gevolg is van het eten van vet voedsel of chocolade, hygiëne, transpiratie, roken, spanningen of stress. Zoals ik heb onderzocht en in mijn boek heb uitgelegd, hebben deze zaken wel degelijk een invloed op acne, de ene al wat meer dan de andere! 3 zaken van deze lijst beïnvloedt namelijk de talgproductie op indirecte manier doordat de hormonen ontregeld worden.

Dode huidcellen is ook een van de oorzaken van acne

Je lichaam vernieuwt zich constant in hoog tempo. Per dag sterven er miljarden cellen af, maar het lichaam maakt er ook miljarden weer aan. Dit geldt dus zeker ook voor je huid. Je huid heeft verschillende lagen cellen waarbij de onderste cellen geleidelijk aan naar boven toe gaan. Eens ze aan de buitenste laag zijn aangekomen, sterven ze af om plaats te maken voor de nieuwere cellen eronder. Dit kan je soms merken: af en toe zul je hier en daar wat velletjes opmerken, maar wanneer je bent verbrand is dit het duidelijkste. Enkele dagen later zul je vol velletjes hangen.

De dode huidcellen horen echter niet op je huid te blijven, dat kan verstoppingen van de poriën veroorzaken en op die manier dus ook acne. Ze blokkeren namelijk de weg voor talg naar de buitenwereld, waardoor dit alles zich gaat opstapelen. Het vormt een bultje en kan beginnen ontsteken.[5] Daarom is het belangrijk, zeker als je huid acnegevoelig is, regelmatig je huid zachtjes te scrubben. Zo krijgen de dode huidcellen geen kans om je poriën te verstoppen en zal je acne ook verminderen.

Andere vuiligheden

Het zijn niet alleen dode huidcellen die je poriën kunnen verstoppen. Er kunnen ook andere vuiligheden in terecht komen. Denk maar aan make-up, gezichtsverzorgingsproducten, alles wat er met je zweet mee naar buiten komt, luchtvervuiling, enzovoorts. Ook andere bacteriën dan de acnebacterie kunnen problemen geven. Denk maar aan de bacteriën die op je handen, gsm, laptop, kussensloop, handdoeken, sjaal, make-upborstels… zitten. In het boek wijd ik wat meer uit over cosmetica-acne.

Bacteriën zijn oorzaken van acne

De Westerse wetenschap zegt dat acne onder andere komt door bacteriën[6], namelijk Propionibacterium acnés (P. acnes) en Staphylococcus aureus. De eerste bacterie produceert prikkelende stoffen en kan ontstekingsverschijnselen veroorzaken. De tweede bacterie maakt het allemaal nog erger: deze kan etterige puisten en abcessen vormen.[7] Als je heel veel zweet, kan de P. acnes gaan woekeren, dus je kan in dat geval wel beter regelmatig een verfrissende douche nemen met alleen water, zonder zeep. De reden daar achter staat ook in mijn e-boek onder ‘Hygiëne’.

Enige nuance is wel nodig hierbij: er is ondertussen al bewezen dat elke volwassene de P. acnes bacterie in de poriën heeft zitten en dat het aantal ervan niets uitmaakt voor hoe erg de ance is. Acne is namelijk de combinatie van alle factoren.[8]

Hormonen is een van de grootste oorzaken van acne

Een overproductie van androgenen speelt zeker en vast een hele grote rol[9] in het ontstaan van acne aangezien deze de talgproductie beïnvloeden. Vandaar dat kinderen die in de pubertijd terecht komen er last van beginnen te krijgen.[10] Maar ‘hormonen’ krijgen in mijn boek nog een veel uitgebreider stuk waarin ik dieper inga op deze factor.

Andere oorzaken van acne

Chemische producten

Het is logisch dat sommige chemische producten huidirritatie kunnen veroorzaken of zelfs acne. Ook de pil is een chemisch product. De pil kan ervoor zorgen dat je acne vermindert, weggaat, hetzelfde blijft of net verergert. Het hangt af van pil tot pil en uiteraard ook van je lichaam. Antibiotica doodt alle bacteriën, ook de goede. In je darmen kan dit voor nog meer problemen zorgen en aangezien je huid en darmen gelinkt zijn aan elkaar ga je dat ook van buitenaf merken. Ook tandpasta is een factor. Smeer geen tandpasta op je puisten, je maakt je huid kapot! En probeer ervoor te zorgen dat je geen schuim van je tandpasta uit je mond laat druipen over je huid. Hetzelfde met shampooschuim. Spoel het goed af en gebruik je haarhanddoek niet om ook je gezicht mee af te drogen (gebruik altijd een aparte die je minstens elke week vervangt). Make-up en oliën sluiten het rijtje af. Zo bestaan er comedogene oliën en niet-comedogene oliën en make-up. Daarnaast bestaat er ook minerale make-up en make-up zonder oliën.

Genetica

Het is reeds bewezen dat genetica een rol speelt. Zo zijn er genen die gelinkt zijn aan acne of acnegevoeligheid, hebben mensen met acne langere telomeren en kan je met de inzichten van de epigenetica jezelf van slachtoffer naar overwinnaar transformeren.

Stress

Stress, naast een slecht werkend lymfesysteem, is de grootste oorzaak van ALLE ziektes, aandoeningen, klachten, … Een beetje stress kan geen kwaad, maar het wordt pas een probleem wanneer het veel stress is en/of lang blijft duren. Dat noemt men chronische stress. Je put je lichaam op vele manieren uit op die manier, waardoor organen – in de eerste plaats je bijnieren en nieren, lever, darmen, klieren, … – slechter gaan functioneren. Het lichaam wilt deze stoffen uiteraard nog altijd uitdrijven, maar als de organen die je bloed en lymfevloeistof moeten filteren niet meer naar behoren werken, dan kiest het lichaam plan B: via de huid naar buiten laten komen. Als ook dat niet genoeg is, komen de schadelijke stoffen overal terecht in andere organen, weefsels en cellen. En dit is nog maar het puntje van de ijsberg over stress. De rest van de ijsberg staat in het e-boek.

De visie van de Oosterse geneeskunde op acne

De oorzaken van de hoofdoorzaken van acne

De Oosterse geneeskunde kijkt verder dan de 4 oorzaken die de Westerse geneeskunde vaststelt. Zo houden ze ook rekening met hoe het gesteld is met je darmen, voeding, intoleranties en allergieën, het lymfesysteem, de energieflow in en buiten je lichaam, je mentaal en emotioneel welzijn enz. Ze onderscheiden 2 hoofdoorzaken: oververhitting en gestagneerde energie. Aangezien de oorzaken van deze twee hoofdoorzaken veelvoudig zijn, heb ik ze allemaal in het e-boek besproken en de linken ertussen (ook de linken met de 4 oorzaken volgens het Westerse systeem).

Facemapping

Je zult waarschijnlijk ook al over facemapping hebben gehoord. Ook dat komt uit de Oosterse visie op gezondheid en welzijn. Het heeft te maken met zowel je organen, je voeding, als met je energieflow. Door te letten waar op je gezicht de acne altijd terugkomt, het meeste voorkomt of het ergste is, kan je al veel te weten komen over hoe het gesteld is met je organen of je algehele gezondheid. Dit aspect wordt voornamelijk ingezet wanneer het gaat over oververhitting, of om te kijken of er sprake is van oververhitting.

Zelf heb ik ook gemerkt dat wanneer meridianen (energiebanen in het lichaam) geblokkeerd zijn, of wanneer ik ze stimuleer door tapping, dat er plots acne op een rijtje komt te staan, ‘toevallig’ op de plek waar die meridiaan in het gezicht voorkomt. Mocht je zelf vaak of af en toe merken dat je acne mooie rijtjes maakt, bekijk dan eens een meridianenkaart. Het kan je mogelijks inzichten geven over welke organen hulp vragen, of welke emoties je aandacht vragen.

Ayurveda

De Ayurvedaleer is een heel uitgebreid systeem dat ons opdeelt in 3 lichaamstypes: Pitta, Vata en Kapha. Dankzij dat systeem wordt het duidelijker waar jouw lichaam wel of minder of helemaal behoefte aan heeft of zelfs niet tegen kan op vlak van voeding, beweging en dergelijke meer.

5 Elementenleer

De 5 elementenleer uit China is daar ook een mooie aanvulling op. Dat systeem heeft te maken met je karakter en algehele energieblauwdruk. Ook dat brengt je meer inzichten over je lichaam, maar ook over je geest en emoties. Zo kwam ik te weten waarom het zo belangrijk is voor mij om mij elke dag minstens 1 keer goed uit te rekken (en nog voor ik dat te weten kwam deed ik dat al regelmatig, want het voelt zálig). Mijn element heeft dat nodig om de energie goed te laten stromen, het brengt namelijk ruimte doorheen het hele lichaam en opent zo de wegen waarlangs de energie kan stromen.


[1] Gezondheid en Wetenschap. (2019, 25 januari). Acne. Geraadpleegd via https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/acne
AcneVitaal. (z.j.). Acne oorzaken. Geraadpleegd via https://acnevitaal.nl/acne/oorzaak-acne/

[2] Mayo Clinic. (2018, 27 december). Acne Symptoms & causes. Geraadpleegd via https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047
Rummens, E & Callens, M. (z.j.). Hoe wordt acne veroorzaakt?. Geraadpleegd via https://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/acne/oorzaken
AcneVitaal. (z.j.). Acne oorzaken. Geraadpleegd via https://acnevitaal.nl/acne/oorzaak-acne/

[3] Gezondheid en Wetenschap. (2019, 25 januari). Acne. Geraadpleegd via https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/acne

[4] Gezondheid en Wetenschap. (2019, 25 januari). Acne. Geraadpleegd via https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/acne

[5] Thomas, L. (2018, 16 november). Genetics of Acne. Geraadpleegd via https://www.news-medical.net/health/Genetics-of-Acne.aspx
Mayo Clinic. (2018, 27 december). Acne Symptoms & causes. Geraadpleegd via https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047

[6] Mayo Clinic. (2018, 27 december). Acne Symptoms & causes. Geraadpleegd via https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047

[7] Thomas, L. (2018, 16 november). Genetics of Acne. Geraadpleegd via https://www.news-medical.net/health/Genetics-of-Acne.aspx

[8] Torjesen, I. (2018, 2 juli). Avoid antibiotics for acne treatment when possible. Geraadpleegd via https://www.dermatologytimes.com/acne/avoid-antibiotics-acne-treatment-when-possible

[9] Mayo Clinic. (2018, 27 december). Acne Symptoms & causes. Geraadpleegd via https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047

[10] AcneVitaal. (z.j.). Acne oorzaken. Geraadpleegd via https://acnevitaal.nl/acne/oorzaak-acne/